Krav på bättre arbete mot allergi i skolan

Publicerad

Andelen barn och ungdomar med astma och allergier ökar. Trots det finns det ofta brister i skolans lokaler och i personalens bemötande. Socialstyrelsen föreslår därför att det tas fram en nationell strategi för allergisjukdomar.

Rebecca Fabritius har haft astma och allergi hela sitt liv. Hon har många gånger stött på både dåliga lokaler i skolan som gjort hennes problem än värre och haft lärare som inte trott på henne.

– Du får göra beslut själv och försöka lösa din situation på egen hand. Då blir man ju utstött både av lärare och elever och känner sig väldigt ensam. Man känner sig mindre värd, säger hon till SVT Nyheter.

Nio av trettio

I en skolklass med 30 barn finns det i dag i genomsnitt nio barn med astma och allergier, alltså nästan en tredjedel.

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att problemen ökar, men att det trots det finns få skolor som arbetar systematiskt med att förebygga dålig inomhusmiljö eller att höja kompetensen hos personalen. Därför föreslår nu Socialstyrelsen att regeringen tar fram en nationell strategi.

– Det är skolverket, skolinspektionen, arbetsmiljöverket, kommunen och socialstyrelsen – med alla dessa olika aktörer finns en påtaglig risk, och vi ser i verkligheten, att man hoppas att någon annan tar tag i frågan,  säger Greta Smedje, utredare på Socialstyrelsen, till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer