Krav på granskning av Tillväxtverket

Publicerad

Hela verksamheten på Tillväxtverket bör granskas efter skandalen med den vidlyftiga internrepresentationen. Kravet kommer från Mats Odell, ordförande i riksdagens näringsutskott.

Hela verksamheten på Tillväxtverket bör granskas efter skandalen med den vidlyftiga internrepresentationen.

Kravet kommer från Mats Odell, ordförande i riksdagens näringsutskott.

Dagens Industri skriver att Odell vill veta hur det miljardstöd från EU som Tillväxtverket delar ut har fördelats.

-Det finns en redovisning men jag tror att man behöver fördjupa sig, säger Odell som misstänker att det finns en osund kultur inom organisationen.

Problem med samordning

Statskontoret konstaterade i en rapport om Tillväxtverkets arbete som kom förra våren att det fanns problem inom verkets ekonomihantering men även med intern styrning och samordning.

I analysen står det att verksamheten är mångfacetterad och att myndigheten har många olika uppgifter vilket påverkar samordningen. Men det finns brister bland annat i de interna ekonomisystemen och verket tenderar ”att överskatta utgifterna för olika program och insatser”, skriver Statskontoret.

I rapporten påpekas också att Tillväxtverket bör analysera omfattningen av stöd- och stabsfunktioner och om dessa resurser är rimliga i förhållande till regeringens uppdrag.

Myndigheter lånar ideér från företagen

Susanna Alexius är forskare i företagsekonomi vid Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor (Score) som hör till Handelshögskolan. Hon tror inte att Tillväxtverket är den enda statliga myndighet där pengar spenderas på interna evenemang.

Hon menar att fler och fler myndigheter och verk lånar idéer från företagen. Och det är då problemen uppstår.

-Här rör det sig om en myndighet som förväntas säga något om marknaden och agera i företagssfären men som ändå är skattefinansierad. Jämför du vad verken har för uppdrag så finns det vissa som befinner sig i ett gränsland och där kan det uppstå en viss kultur, säger Alexius.

Hon menar att det finns en fara när regelverket inte är tydligt.

-Som privatperson kan man bli upprörd, men på lång sikt kan det ändå vara någonting som gynnar dem i deras uppgift. Samtidigt är det viktigt att veta var gränserna går, säger Alexius.

Enligt Dagens Nyheter har hundratals personer hört av sig till näringsdepartementet och Tillväxtverket, bland annat med krav på att Lugnet bör avskedas utan bibehållen lön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet