Krav på granskning av Tillväxtverket

Uppdaterad
Publicerad

Hela verksamheten på Tillväxtverket bör granskas efter skandalen med den vidlyftiga internrepresentationen. Kravet kommer från Mats Odell, ordförande i riksdagens näringsutskott.

Helaverksamheten på Tillväxtverket bör granskas efter skandalen med den vidlyftigainternrepresentationen.

Kravet kommerfrån Mats Odell, ordförande i riksdagens näringsutskott.

Tillväxtverket ifrågasätts

Dagens Industriskriver att Odell vill veta hur det miljardstöd från EU som Tillväxtverketdelar ut har fördelats.

-Det finns en redovisning men jag tror att man behöver fördjupasig, säger Odell som misstänker att det finns en osund kultur inomorganisationen.

Problem med samordning

Statskontoretkonstaterade i en rapport om Tillväxtverkets arbete som kom förra våren att detfanns problem inom verkets ekonomihantering men även med intern styrning ochsamordning.

I analysen stårdet att verksamheten är mångfacetterad och att myndigheten har många olikauppgifter vilket påverkar samordningen. Men det finns brister bland annat i deinterna ekonomisystemen och verket tenderar ”att överskatta utgifterna förolika program och insatser”, skriver Statskontoret.

I rapportenpåpekas också att Tillväxtverket bör analysera omfattningen av stöd- ochstabsfunktioner och om dessa resurser är rimliga i förhållande till regeringensuppdrag.

Myndigheter lånar ideér från företagen

Susanna Alexiusär forskare i företagsekonomi vid Stockholms centrum för forskning om offentligsektor (Score) som hör till Handelshögskolan. Hon tror inte att Tillväxtverketär den enda statliga myndighet där pengar spenderas på interna evenemang.

Hon menar attfler och fler myndigheter och verk lånar idéer från företagen. Och det är dåproblemen uppstår.

-Här rör det sigom en myndighet som förväntas säga något om marknaden och agera iföretagssfären men som ändå är skattefinansierad. Jämför du vad verken har föruppdrag så finns det vissa som befinner sig i ett gränsland och där kan detuppstå en viss kultur, säger Alexius.

Hon menar attdet finns en fara när regelverket inte är tydligt.

-Somprivatperson kan man bli upprörd, men på lång sikt kan det ändå vara någontingsom gynnar dem i deras uppgift. Samtidigt är det viktigt att veta var gränsernagår, säger Alexius.

Enligt Dagens Nyheter har hundratals personerhört av sig till näringsdepartementet och Tillväxtverket, bland annat med kravpå att Lugnet bör avskedas utan bibehållen lön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet