Krav på lärarlegitimation för fler

Uppdaterad
Publicerad

Fritidispedagoger och yrkeslärare hör till dem som ska få legitimation.

Den samlade oppositionen drev i dag i riksdagens utbildningsutskott igenom krav på lärarlegitimation för fler yrkesgrupper i skolan. Det handlar om fritidspedagoger, yrkeslärare och lärare på vuxenutbildeningen.

Men regeringspartierna menar att legitimationskrav gör det svårt att hitta behöriga lärare till dom jobb som redan är lediga.

”Alla ska ingå”

Sen två år tillbaka krävs lärarlegitimation för att få anställning som lärare. Men flera yrkesgrupper i skolan har varit undantagna. Det har i dag riksdagens utbildningsutskott beslutat ska ändras. Tanken är att även fritidspedagoger, yrkeslärare och modersmålslärare och lärare på kommunala vuxenutbildningen ska ha legitimation för att få anställning.

– Regeringen har misskött frågan om lärarlegitimationer, vi tycker den ska inkludera alla lärare i den svenska skolan, säger Ibrahim Baylan (S) utbildningspolitisk talesperson.

Förseningar idag

Redan dagens lärarlegitimation har orsakt problem med förseningar. Och utbildningsministern Jan Björkund säger i en skrifitlig kommentar till SVT att beslutet inte är realistiskt eftersom det skulle kräva att alla yrkeslärare först ska ha gått lärarhögskolan och det skulle framkalla stor lärarbrist.

– Genom att utesluta dem från legitimationerna är risken stor att blir de en andra klassens lärare, vi menar att det är rimligt att regeringen kommer fram med en plan hur kompetensen ska höjas hos dessa så de också kan ingå i reformen, säger Baylan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer