Foto: Pontus Lundahl/TT

Patienters trygghet äventyras när vem som helst får behandla psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa stiger världen över, enligt en ny rapport, så även i Sverige. Många söker hjälp av icke-legitimerade behandlare, som är mer lättillgängliga.

Men den som blir behandlad av någon utan legitimation kan inte anmäla behandlingen om det går fel.

I dag får vem som helst behandla psykisk ohälsa. Det finns nämligen inget som säger att man måste ha en legitimation, en utbildning, eller ens arbeta med vetenskapligt prövade metoder för att få kalla sig till exempel terapeut och ta emot patienter. På Socialstyrelsen säger man att myndigheten inte har fått i uppdrag att se över reglerna.

En av anledningarna till bristande reglering är att de negativa effekterna av terapi inte har utforskats tillräckligt, säger Per Carlbring, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

– Man tänker att det värsta som skulle kunna hända är att man får en utebliven förbättring och i längden en fördröjning av verksam behandling, säger han. 

Patienten kan inte anmäla

Men ny forskning visar att terapi kan ge flera negativa biverkningar och försämra patientens hälsa. Det är en av anledningarna till att det är viktigt att patienten kan anmäla den som ger behandlingen, vilket man i dag inte kan om man går till en person som inte är legitimerad att ge vård, säger Per Carlbring.

Terapeuter, coacher eller psykologer som inte är legitimerade har heller inget krav på att föra journal eller behandla sina patienter under sekretess.

– Och även om man ger en bra behandling är det viktigt att man har möjlighet att remittera vidare.

Psykisk ohälsa ökar världen över

En rapport som publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet tidigare i oktober, visar att den psykiska ohälsan stigit världen över de senaste 25 åren. Även i Sverige har den självrapporterade psykiska ohälsan ökat, i synnerhet hos skolelever.

Per Carlbring tror att många människor söker sig till icke-legitimerade behandlare för att de legitimerade är dyra och svåra att få tillgång till.

– Man tänker att man inte har så stora problem att man måste söka sig till sjukhus och att det är lättare att hitta någon på nätet. Samtidigt har man sett att spenderade kronor i behandling och prevention är väldigt välinvesterade. Man får tillbaka mer än man lägger in, så för samhället är det en väldigt stor vinst att ha en större tillgänglighet till psykologisk behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.