Per Bolund valdes till nytt språkrör och grattuleras av språkröret Isabella Lövin på Miljöpartiets kongress. Foto: Henrik Montgomery/TT

Analys: ”Krav på vänstersväng kommer jaga Bolund och Lövin”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Medlemmarna i Miljöpartiet kommer tvinga partiet vänsterut på det politiska fältet. Det står klart efter partiets kongress. Kraven på återinförd förmögenhetsskatt och fastighetsskatt från Grön ungdom är bara början.

Love Benigh

Politikreporter

Att Miljöpartiet ska bli mer radikala i klimatpolitiken ligger i partiets natur. Det är en fråga som partiet prioriterat under valrörelsen, både i höstas nu i EU-parlamentsvalet. Därför tar partiledningen en rad nederlag på kongressen när det gäller kraftigt höjd flygskatt mellan orter där det går tåg med ro.

Något som däremot kommer bli jobbiga diskussioner för nyvalda språkröret Per Bolund och omvalda Isabella Lövin är skattepolitiken. Grön ungdom kräver både återinförd fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Krav som gillas av många aktiva medlemmar i partiet.

Samma medlemmar anser ofta att partiets otydliga ekonomiska politik är en av förklaringarna till det rekorddåliga valet i höstas. Tydligast manifesterades detta i valet av nya partisekreteraren Märta Stenevi från Malmö och att utmanarkandidaten i språkrörsvalet Magnus P Wohlin fick så många röster.

De har åtminstone två saker gemensamt. De tillhör inte den partiledningen som var ansvarig för höstens val och de vill båda lägga om partiets ekonomiska politik. Wohlin ser möjligheter att återinföra en förmögenhetsskatt som ska ta in 15 miljarder kronor till statskassan. Lägg därtill en fastighetsskatt. Dessa pengar vill både Wohlin och Stenevi lägga på att höja de lägsta pensionerna och grundavdraget, något som skulle gynna de med lägst inkomster mest. Det är politiska förslag som brukar komma från Vänsterpartiet och inte Miljöpartiet.

Svaret från Per Bolund är att några sådana förslag driver inte partiet, att Miljöpartiet inte kan låsa sig inför den skattereform som utlovats i 73-punktsprogrammet tillsammans med S, C och L.

Samtidigt lovade Bolund kongressdeltagarna att partiet ska samla sig till ett rådslag för att minska de ekonomiska klyftorna i Sverige. Där kommer kraven från vänsterkritikerna på kraftigt höjda skatter att återkomma och beskedet är att det inte räcker med den gröna skatteväxlingen. Utan fler höjda skatter kommer inte de fattigaste att få tillräckliga förbättringar ekonomiskt.

Ytterligare en osäkerhet för partiledningen är att nyvalda partisekreteraren Märta Stenevi är missnöjd med partiets valanalys. Hon menar att den behöver fördjupas. En diskussion som medlemmar efterlyser är att partiet saknade en tydlig politik för att minska de ekonomiska klassklyftorna i Sverige. Även det kan leda till krav på en politik som mer liknar Vänsterpartiets. Inspirationen kommer bland annat från systerpartiet De gröna i Tyskland. En viktig del av De grönas profil handlar om just sociala rättvisefrågor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.