Aleksa Lundberg och Linus Thunell är båda steriliserade eftersom att lagen sa att de var tvungna vid ett könsbyte. Foto: SVT

Kräver skadestånd för tvångssteriliseringar

Uppdaterad
Publicerad

Flera transpersoner kräver nu skadestånd och en ursäkt från staten efter att ha varit tvungna att sterilisera sig efter att de bytt kön.

Aleksa Lundberg och Linus Thunell är båda steriliserade, men inte för att de själva valt det. Steriliseringen var ett tydligt villkor för att få genomgå en så kallad könskorrigering och när Aleksa gick igenom sin process för tio år sedan var kraven tydliga.

– Jag fick inte ens spara könsceller, det var väldigt hotfullt.

Även Linus lever idag med konsekvenserna av den gamla lagstiftningen som försvann först år 2013.

– Nu har staten bestämt att jag inte får välja om jag ska ha barn eller inte.

Justitiekanslern avslog

Förra året drev Riksförbundet för homo- och bisexuella, transpersoner och queerpersoners rättigheter, RFSL, kravet att staten skulle betala skadestånd till de runt 800 transpersoner i Sverige som har blivit steriliserade. Men justitiekanslern avslog då ärendet med motivationen att det var ett fritt val att byta kön och därmed också att låta sterilisera sig.

Kerstin Burman är jurist och arbetar för RFSL. Hon vill nu att den nya regeringen gör en tillfällig lagändring så att staten kan betala skadestånd och har skrivit en debattartikel om ämnet.

Hon har beräknat att utifrån den svenska skadeståndsrätten bör var och en av de stereliserade få drygt 300 000 kronor. Och nu hoppas hon på att den nya regeringen beslutar att utgiftsposten finns i höstens budget.

– Om det inte finns med där så stämmer vi staten, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer