Foto: SVT

Kravet från MUF: Inför privata sjukvårdsförsäkringar

Publicerad

Moderaterna vill se över den skattebaserade finansieringen av sjukvården. En arbetsgrupp ska tillsättas inom kort och från ungdomsförbundet, MUF, kommer nu krav på att gå över till ett system med privata sjukvårdsförsäkringar.

– Privata försäkringsbolag kan konkurrera med varandra och på det sättet kan vi få ner vårdköerna, säger MUF-ordföranden Benjamin Dousa.

Det var på Moderaternas stämma för två veckor sedan som partiet beslutade att tillsätta en arbetsgrupp för framtidens vård och omsorg. Arbetsgruppen ska bland annat se över sjukvårdens organisering, personalförsörjning och huvudmannaskap. Efter påtryckningar från bland annat MUF beslutade stämman också om en översyn av den skattebaserade finansieringsmodellen.

MUF: ”Det är något som är fel i systemet”

Här har ungdomsförbundet sin linje klar. De vill avskaffa landstingen och finansiera vården med privata sjukvårdsförsäkringar som ska ersätta landstingsskatten. Förebilden är Schweiz och Nederländerna som har system där alla medborgare måste teckna en sjukvårdsförsäkring. 

– Det är betydligt kortare köer i de länderna och man har mindre regionala skillnader också eftersom alla är med i samma försäkringssystem oavsett var i landet man bor, säger Benjamin Dousa, ordförande i MUF.

Vad är problemet med den skattebaserade modellen?

– Att det finns för få incitament för landsting och sjukhus att få ner vårdköerna och att det är enorma regionala skillnader. Vi behöver ett mer enhetligt system med större drivkrafter och mer konkurrens. Det är något som är fel i systemet när vi har rekordmånga anställda i vården samtidigt som köerna har fördubblats på ganska kort tid.

Hur ser du på risken att personer med sämre ekonomi kommer i kläm när man går över till privata försäkringar?

– Det ska inte vara helt privatfinansierat utan vi ska ha en tillräckligt bra gemensam bottenplatta där alla är med och som alla är med och finansierar. Det är helt avgörande att inte de fattigaste slås ut.

Har inte med sig Moderaterna

Innan Moderaterna blev Nya moderaterna ville även partiet avskaffa landstingen och införa obligatorisk och allmän sjukvårdsförsäkring. Den linjen övergavs för över tio år sen och enligt partiet är det inte aktuellt att gå tillbaka till en försäkringsfinansiering.

– Det viktiga för oss är att plånboken inte ska styra och att vi får en skattefinansierad, jämlik och solidariskt finansierad sjukvård där inte din bakgrund eller var du bor ska styra, säger den socialpolitiska talespersonen Camilla Waltersson Grönvall (M). 

Benjamin Dousa från MUF hoppas dock att partiet kommer ändra sig.

– Om de redan nu säger nej kan man ju fråga sig varför vi har den här arbetsgruppen överhuvudtaget. I ett välfärdsland som Sverige med de högsta skatterna i världen ska man inte behöva avlida i väntan på vård, säger han. 

Arbetsgruppen kommer att tillsättas om någon månad och ska vara klar till stämman 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.