Foto: Rolf Larsson/SVT

Sjukvården får endast en bråkdel av de varor de beställt

Uppdaterad
Publicerad

Leveransproblemen från Apotekstjänst till sjukvården i Region Örebro län fortsätter. När leveranserna dyker upp så visar det sig att de bara innehåller 20 till 30 procent av beställda varor.

– Det är tufft när vi inte vet vad vi får, säger Martin Stang som är försörjningschef på Region Örebro län.

Företaget Apotekstjänst tog över som leverantör till Region Örebro den förste oktober och sedan dess har leveranskrisen varit ett faktum. Enligt en sammanställning som tidningen Dagens medicin gjort får regionen bara 20 procent av det man beställer, något som Martin Stang bekräftar.

– Vi vet inte vad vi får och måste vända oss till andra leverantörer för att säkerställa en säker vård, säger Martin Stang.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

– Det innebär en massa extraarbete för både administration och godsmottagningspersonal som är tufft och tar på krafterna, säger han.

Håller ut

På frågan hur länge leveransproblemen från Apotekstjänst kan fortsätta innan regionen byter leverantör svarar Martin Stang att det är något som jurister får reda ut.

– Men vi är beredda på extraarbete så länge det är nödvändigt för att säkerställa en säker vård, säger han.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet