Revisorerna är skarpt kritiska mot politikerna i varuförsörjningsnämnden där Behcet Barsom (KD) är ordförande. Foto: Melker Blomberg/ SVT

Revisorerna efter materialkrisen: ”Ovanligt kraftig kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har politikernas upphandling av sjukvårdsmateriel – det som ledde fram till materialkrisen inom sjukvården i höstas – granskats av regionrevisorerna. Och kritiken är inte nådig.
– Det här är ju ovanligt kraftig kritik, säger Anders Toll, ordförande för Revisionen i Region Uppsala.

I höstas drabbades Region Uppsala av stor brist på allehanda sjukvårdsmateriel eftersom den nya leverantören Apotekstjänst inte klarade av att leverera. Det ledde till inställda operationer bland annat. Och nu har materialkrisen granskats.

– När det gäller upphandlingen borde de ha gjort en riskanlys med företrädare för kärnverksamheten; sjukvården och tandvården, säger Anders Toll, ordförande för Revisionen i Region Uppsala.

Det skulle varit basen när man bestämt strategi och urvalskriterier för vem som skulle få uppdraget, menar revisionen. De kritiserar även vad man kallar ”implementeringsfasen”.

– Där har riskanalyser gjorts, men de bedömer vi som undermåliga. De inkluderar inte heller sjukvården och påverkan på patienter. De åtgärder som kommit fram bedömer vi heller inte som relevanta.

Man har heller inte försäkrat sig om att den nya leverantören – Apotekstjänst – varit redo att ta över.

Litade för mycket på vad Apotekstjänst sa

– Man har gått på muntliga uppgifter från dem att de skulle klara det. Istället för att mer aktivt gå in och kontrollera arbetet, säger Anders Toll.

Dessutom anser revisionen att man kunde mildrat konsekvenserna av materialbristen när den väl kom. Revisionsberättelsen gäller nu 2019. De ansvariga politikerna i nämnden från Region Uppsala har bytts ut under perioden innan, under och efter upphandlingen.

Nämnden är gemensam för fem regioner och SVT har sökt ordföranden för Varuförsörjningsnämnden Behcet Barsom (KD), som är Örebrobaserad.

Kritiken är mycket hård mot ert agerande?

– Den är inte nådig i sin kritik. Både inför upphandlingen och implementeringsfasen. Det är klart jag har synpunkter. Jag håller inte med revisionen i alla delar. Men oavsett finns kritiken där och den måste man ju ta till sig. Det är en väldigt samhällsviktig funktion vi hanterar där vi ska tillse vården med material så de kan sköta sitt jobb. Annars försätter vi patienter i fara. Det är bara att ta till sig. Och lära sig av de brister som varit och ta med sig i det framtida arbetet, säger Behcet Barsom (KD).


Har ni ändrat något i hur ni jobbar?

– Jag håller inte med om allt. Det finns osakligheter i rapporten. Det har gjorts riskanalyser i implementeringen och det fanns planer och det har revisionen förbisett. Sen kan man tycka att man skulle göra mer. Hade man kunnat förutse allt skulle man gjort annorlunda givetvis.

Du sitter kvar?

– Det avgör inte jag utan det får andra bedöma. Om min avgång skulle leda arrbete framåt står platsen till förfogande – det är upp till regionerna att bedöma om de har fortsatt förtroende, säger Behcet Barsom (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet