259 operationer ställdes in på Akademiska sjukhuset i Uppsala mellan den 11 och 21 oktober på grund av materialbristen inom sjukvården, skriver Dagens Medicin. Foto: Bertil Ericson/Fredrik Strandberg/TT

Över 480 operationer inställda på grund av materialbrist

Uppdaterad
Publicerad

Under krisen med materialbrist inom sjukvården i flera regioner har över 480 operationer ställts in. Värst drabbat är Akademiska sjukhuset i Uppsala med 259 inställda operationer under elva dagar. Det visar en sammanställning som Dagens Medicin har gjort.

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har flest operationer, 259 stycken, ställts in mellan den 11 och 21 oktober enligt sjukhuset.

I Västmanland ställdes cirka 180 operationer in vid sjukhusen i Västerås och Köping under flera dagar, uppger regionens presstjänst.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Dalarna klarade sig bäst enligt Dagens Medicins kartläggning med 42 inställda operationer den 14 oktober. ”Detta gjordes som en säkerhetsåtgärd för att hålla en god beredskap för akuta och tidskritiska operationer”, skriver Helena Björklund, divisionschef kirurgi, i ett mejl till Dagens Medicin.

Leveransproblemen fortsätter

Leveransproblemen fortsätter för de fem regionerna: Dalarna, Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro, som alla har avtal med Apotekstjänst, skriver TT. Hur mycket av det beställda materialet som inte har levererats är inte känt. I region Uppsala bedömer man att ungefär hälften av det som har beställts inte har levererats. Sterilt material som kommit fram har dessutom fått kasseras.

Örebro har fått ännu mindre. ”Cirka 20 procent av det vi beställt kommer”, skriver Sten Lundberg, pressansvarig i Region Örebro län till Dagens Medicin.

Flera av regionerna har sedan en tid tillbaka börjat beställa sjukvårdsmaterial av andra leverantörer, har SVT Nyheter Västmanland tidigare rapporterat.

Materialbristen inom sjukvården

  • Företaget Apotekstjänst vann upphandlingen för leveranser av förbrukningsvaror till regionerna Uppsala, Sörmland, Västmanland, Dalarna och Örebro. Affären avser bland annat förbrukningsmaterial till ett uppskattat värde av 50 miljoner per 12 månadersperiod. Avtalet är skrivet på två år, med möjlighet till ett års förlängning.
  • Tidigare hade Mediq uppdraget. Bytet skedde den 1 oktober. Sedan dess har leveranserna krånglat.
  • Torsdagen den 10 oktober beslutade Region Uppsala att ställa in planerade operationer på grund av materialbrister, och flera sjukhus följde efter. Totalt har över 480 operationer ställts in.
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tidigare sagt till TT att beredskapen hos regionerna är för låg. Även vid ett byte av leverantör måste verksamheten fungera. Socialstyrelsen befinner sig fortfarande i stabsläge för att följa utvecklingen.

Källa: Varuförsörjningsnämnden, Socialstyrelsen, MSB, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet