Apotekstjänst talesperson Eric Aronson. Foto: Pontus Lundahl/Karin Wesslén/TT

Ekot: Apotekstjänst tappade bort piller

Uppdaterad
Publicerad

Apotekstjänst, logistikföretaget bakom materialbristen på sjukhusen, har tappat bort tusentals doser narkotikaklassade läkemedel, rapporterar Ekot. 2016 upptäckte Läkemedelsverket att tabletter försvunnit vid ompackning, och sedan dess har problemet återkommit flera gånger.

”Trots upprepade chanser att komma tillrätta med det oförklarade svinnet har bolaget inte gjort sådana förändringar av sin verksamhet att detta problem har lösts, eller ens minskat i någon större utsträckning,” skriver Läkemedelsverket i en skrivelse som Sveriges Radio Ekot tagit del av.

Vad som hänt med ”det oförklarade svinnet”, som myndigheten beskrivit det, är oklart.

Sett till den totala mängd läkemedel som Apotekstjänst hanterar så är det en mindre mängd som har försvunnit, enligt Läkemedelsverket. Men de tar ändå försvinnandet på stort allvar då det rör sig om narkotikaklassade läkemedel.

Apotekstjänst är för närvarande inblandat i den materialbrist som drabbat flera regioner vilket lett till inställda operationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet