Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT sammanfattar vad som ledde till att planerad vård och operationer har fått ställas in. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vårdkaoset och materialbristen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Fem regioner bytte leverantör av sjukvårdsmaterial – sedan blev det kaos.
Under hösten tvingades flera sjukhus att ställa in en mängd operationer då det saknades alltifrån plasthandskar till provrör.
Här är händelseförloppet i sammanfattning.

Det var den 1 oktober som företaget Apotekstjänst tog över leveransen av förbrukningsmaterial till regionerna Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland.

Det blev också upprinnelsen till det vårdkaos som drabbat hundratalet människor som fått sina operationer inställda. Här är vad som har hänt hittills:

Detta har hänt

1 oktober: Apotekstjänst tar över leveransen av förbrukningsmaterial till regionerna Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland. Affären avser bland annat förbrukningsmaterial till ett uppskattat värde av 50 miljoner per 12 månadersperiod. Avtalet är skrivet på två år, med möjlighet till ett års förlängning. Tidigare hade företaget Mediq haft uppdraget.

2 oktober: Sjukhusen märker redan av krångel med leveranserna

10 oktober: Region Uppsala ställer in planerade operationer på grund av materialbrist. Fyra av de fem regionerna är i stabsläge, vilket innebär att de leds av en särskild organisation.

12 oktober: MSB, myndigheten för skydd och beredskap, kritiserar regionerna för materialbristen.

16 oktober: Region Västmanland ställer in samtliga planerade operationer på sjukhusen i Västerås och Köping.

17 oktober: Region Dalarna meddelar att man ställer in planerade operationer på grund av materialbrist. Stoppet inleds måndag den 21 oktober.

18 oktober: Region Uppsala förlänger stoppet.

21 oktober: Efter ett krismöte med Varuförsörjningsnämnden (som ansvarade för upphandlingen) avgår Tomas Hilmo som vd för Apotekstjänst. Varuförsörjningsnämnden beslutar att ta hjälp av andra leverantörer för att lösa krisen.

22 oktober: Stabsläget hävs i organisationen i Dalarna och verksamheten bedrivs som vanligt.
Omkring 150 operationer ska ha ställts in i Uppsala, operationerna återupptas den 22 oktober – men det har varit fortsatta leveransproblem även efter det.

24 oktober: Örjan Frid efterträder Tomas Hilmo som vd för Apotekstjänst.

25 oktober: Ekot rapporterar att tusentals doser narkotikaklassade läkemedel försvunnit från Apotekstjänst. På grund av detta riskerar företaget att förlora sitt tillstånd av Läkemedelsverket. Enligt vd Örjan Frid rör det sig om stölder och de utpekade anställda har fått sparken.

Apotekstjänst har får sin kvalitetsmärkning ”pausad”. Bolaget bakom märkningen granskas av myndigheten Swedac, just på grund av turbulensen kring Apotekstjänst.

Samtidigt inleder Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ett tillsynsärende om bristen på sjukvårdsmateriel. Man kräver bland annat svar från regionerna om det genomfördes en risk- och konsekvensanalys inför bytet av distributör och vad den visat.

28 oktober: I ett möte krävdes Apotekstjänst på svar från sju berörda regioner efter att narkotikaklassade läkemedel försvunnit. Framöver får Läkemedelsverket avgöra om narkotikatillståndet förlängs eller inte.

Region Örebro lämnade stabsläget och en särskilt organisation tog över.

29 oktober: Inom fyra veckor ska man ha tecknat nya avtal med andra distributörer av sjukvårdsmaterial i de fem berörda regionerna, meddelar varuförsörjningsnämnden.
Region Västmanland avslutar stabsläget.

30 oktober: Behcet Barsom, Varuförsörjningsnämndens ordförande (KD), erkänner att nämnden borde ha satt in fler förebyggande åtgärder när Apotekstjänst tog över uppdraget som leverantör.

4 november: Behcet Barsom säger att han är kritisk till att den tidigare styrelsen duckar för frågor från journalister. Han säger också att han överväger att avgå om förtroendet för honom är förbrukat.

25 november: Regionerna Dalarna, Uppsala, Västmanland, Södermanland och Örebro startar en extern granskning av höstens problem med leverans av förbrukningsmaterial till sjukvården.

4 december: Fackliga organisationen Saco ska kräva Region Uppsala på skadestånd, på grund av att Saco anser att regionen bröt mot lagen när avtalet med leverantören Apotekstjänst upphandlades.

11 december: Apotekstjänst kan mista en femtedel av sina uppdrag att leverera sjukvårdsmaterial, som följd av ouppfyllda åtaganden. Detta om inte leveranserna fungerar i januari, rapporterar Dagens Medicin.

3 januari 2020: Apotekstjänst ställer krav på regionerna för merkostnader, som uppstod för extra personal för att komma ikapp med leveranserna. Det handlar om tusentals extra arbetstimmar, visar SVT:s kartläggning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet