Hundratals operationer har ställts in på grund av materialkaoset. Under måndagen avgick Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo. Arkivbild. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vårdkaoset och materialbristen – detta har hänt

Publicerad

Fem regioner bytte leverantör av sjukvårdsmaterial – sedan blev det kaos. Under måndagen fortsatte problemen och flera sjukhus har tvingats ställa in en mängd operationer då det saknas alltifrån plasthandskar till provrör.

Det var den 1 oktober som företaget Apotekstjänst tog över leveransen av förbrukningsmaterial till regionerna Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland. Det blev också upprinnelsen till det vårdkaos som drabbat hundratalet människor som fått sina operationer inställda. Här är vad som har hänt hittills:

Detta har hänt

1 oktober: Apotekstjänst tar över leveransen av förbrukningsmaterial till regionerna Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland. Affären avser bland annat förbrukningsmaterial till ett uppskattat värde av 50 miljoner per 12 månadersperiod. Avtalet är skrivet på två år, med möjlighet till ett års förlängning. Tidigare hade företaget Mediq haft uppdraget.

2 oktober: Sjukhusen märker redan av krångel med leveranserna

10 oktober: Region Uppsala ställer in planerade operationer på grund av materialbrist. Fyra av de fem regionerna är i stabsläge, vilket innebär att de leds av en särskild organisation.

12 oktober: MSB, myndigheten för skydd och beredskap, kritiserar regionerna för materialbristen.

16 oktober: Region Västmanland ställer in samtliga planerade operationer på sjukhusen i Västerås och Köping.

17 oktober: Region Dalarna meddelar att man ställer in planerade operationer på grund av materialbrist. Stoppet inleds måndag den 21 oktober.

18 oktober: Region Uppsala förlänger stoppet.

21 oktober: Efter ett krismöte med Varuförsörjningsnämnden (som ansvarade för upphandlingen) avgår Tomas Hilmo som vd för Apotekstjänst. Varuförsörjningsnämnden beslutar att ta hjälp av andra leverantörer för att lösa krisen.

24 oktober: Örjan Frid efterträder Tomas Hilmo som vd för Apotekstjänst.

25 oktober: Ekot rapporterar att tusentals doser narkotikaklassade läkemedel försvunnit från Apotekstjänst. På grund av detta riskerar företaget att förlora sitt tillstånd av Läkemedelsverket. Enligt vd Örjan Frid rör det sig om stölder och de utpekade anställda har fått sparken.

Apotekstjänst har får sin kvalitetsmärkning ”pausad”. Bolaget bakom märkningen granskas av myndigheten Swedac, just på grund av turbulensen kring Apotekstjänst.

Samtidigt inleder Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ett tillsynsärende om bristen på sjukvårdsmateriel. Man kräver bland annat svar från regionerna om det genomfördes en risk- och konsekvensanalys inför bytet av distributör och vad den visat.

28 oktober: I ett möte krävdes Apotekstjänst på svar från sju berörda regioner efter att narkotikaklassade läkemedel försvunnit. Framöver får Läkemedelsverket avgöra om narkotikatillståndet förlängs eller inte.

Region Örebro lämnade stabsläget och en särskilt organisation tog över.

29 oktober: Inom fyra veckor ska man ha tecknat nya avtal med andra distributörer av sjukvårdsmaterial i de fem berörda regionerna, meddelar varuförsörjningsnämnden.

30 oktober: Behcet Barsom, Varuförsörjningsnämndens ordförande (KD), erkänner att nämnden borde ha satt in fler förebyggande åtgärder när Apotekstjänst tog över uppdraget som leverantör.

4 november: Behcet Barsom säger att han är kritisk till att den tidigare styrelsen duckar för frågor från journalister. Han säger också att han överväger att avgå om förtroendet för honom är förbrukat.

Läget just nu

Dalarna: Den 22 oktober hävdes stabsläget i organisationen och verksamheten bedrivs som vanligt.

Uppsala: Omkring 150 operationer ska ha ställts in. Operationerna återupptas den 22 oktober – men det har varit fortsatta leveransproblem även efter det.

Västmanland: Region Västmanland väntar sig kunna återuppta operationer i Köping under onsdagen och i Västerås under torsdagen. 40 operationer ställdes in under måndagen.

Örebro: Regionen har lämnat stabsläget men läget är fortfarande allvarligt. Förutom att omfördela material dag för dag arbetar regionen också parallellt med att säkra leveranser ur ett mer långsiktigt perspektiv. De bygger också upp ett eget förråd med vanligt förekommande varor.

Sörmland: Inga nya besked, kan fortsatt bedriva vård utan störningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet