Apotekstjänsts kvalitetsmärkning ”pausad” – bolaget bakom granskas av myndighet

Uppdaterad
Publicerad

Kritiserade Apotekstjänst har fått sin kvalitetsmärkning ”pausad”. Bolaget bakom märkningen granskas av myndigheten Swedac, just på grund av turbulensen kring Apotekstjänst.

Det kritiserade bolaget Apotekstjänst fick den 26 februari i år en så kallad kvalitetscertifiering enligt ISO 9001:2015, utfärdad av bolaget Svensk Certifiering, som i sin tur är ackrediterat av myndigheten Swedac.

Certifieringen intygar att Apotekstjänst har ett ledningssystem som granskats och uppfyller kraven i en ISO-certifiering.

Men turerna kring materalleveranserna har fått myndigheten Swedac att på eget intiativ starta en tillsyn. Tillsynen riktas mot Svensk Certifiering men avser till att börja med just kvalitetscertifieringen av Apotekstjänst. Det uppger bolagets Tomas Holm, chef för industrienheten på Swedac.

”Pausats”

Att man startat en tillsyn får i sig ingen omedelbar betydelse för de certifieringar som Svensk Certifiering utfärdat. Om Swedac upptäcker stora brister kan dock Svensk Certifiering förlora sin ackreditering.

Däremot har Svensk Certifiering agerat, enligt Apotekstjänsts talesperson Eric Aronson: ”Detta gäller två ISO-certifieringar som pausats tillfälligt, i väntan på att Svensk Certifitering ska göra ett nytt besök på Lidingö.”

Av detta skäl har Apotekstjänst tagit bort uppgifter på sin hemsida om kvalitetscertifiieringarna.

SVT söker Svensk Certifiering.

ISO-certifiering

Visa

ISO 9001 är en standard för ledningssystem för verksamhetsprocesserna i ett företag eller en organisation. Det kan beröra allt från hur du svarar i telefon till hur du undviker driftsstörningar.

ISO 9001 används av företag i hela världen. Vissa företag har ISO 9001 som krav för att göra affärer.

För att bli certifierad enligt ISO 9001 krävs först och främst ett ledningssystem och att organisationen uppfyller de krav som finns uppställda i standarden.

Källa: sis.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet