Foto: SVT/Arkiv

Planerade operationer ställs in på sjukhusen i Västerås och Köping

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen beslutade Region Västmanland att tillsvidare ställa in alla planerade operationer vid sjukhusen i Västerås och Köping. Anledningen är att det nu börjar bli brist på livsviktigt sjukvårdsmateriel som används vid operationer.

– Det har aldrig under mina 33 år i regionen hänt att man ställt in operationer på grund av materialbrist, säger biträdande sjukhusdirektör Liselott Sjöqvist.

På onsdagseftermiddagen skickade Region Västmanland ut ett pressmeddelande med beskedet att planerade operationer ställs in tillsvidare på grund av uteblivna leveranser av viktigt sjukvårdsmateriel.

Liselott Sjöqvist är biträdande sjukhusdirektör och beslutsfattare i staben.

– För att vi ska kunna vidmakthålla en katastrofmedicinsk beredskap kommer vi endast genomföra operationer som är akuta och inte kan anstå på grund av medicinska skäl. De leveranser av viktigt förbrukningsmaterial som Apotekstjänst hade utlovat till idag, onsdag, har inte kommit. Vi vet inte vilka produkter vi får. Och vi får inte det som vi beställer. Vi vet inte heller hur Apotekstjänst leveransförmåga ser ut framöver. Så detta är det enda rimliga beslut vi kan fatta nu, säger Liselott Sjöqvist beslutsfattare i staben och biträdande sjukhusdirektör.

På fredag tar de ett nytt ställningstagande gällande nästa vecka fortsätter hon.

Brist på livsviktigt materiel

På onsdagsmorgonen kunde Region Västmanland konstatera att knappt hälften av de utlovade leveranserna hade kommit. Nu börjar det bli brist på livsviktiga artiklar såsom EKG-elektroder och så kallade sugkatetrar som används vid operationer.

– För att hantera detta måste vi styra om alla sjukvårdsresurser inom Region Västmanland för att kunna fokusera oss på akut sjukvård, till exempel traumakirurgi. De utebliva leveranserna från Apotekstjänst gör att vi från och med nu tyvärr måste lämna återbud till samtliga patienter som är inbokade för planerad operation, säger Liselott Sjöqvist.

Regionens tidigare stabsläge kvarstår fortfarande.

Politiskt ser man allvarligt på det

– Det vi behöver göra politiskt nu är att behålla lugnet och ha is i magen för att lösa den akuta situationen, säger regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S).

Framgent tycker hon att man kan behöva se över lagstiftningen.

Denise Norström (S) regionsstyrelsens ordförande. Foto: Rebecka Mårtensson

– Det här är jätteallvarligt att det uppstått och det kanske har visat sig nu att lagen om offentlig upphandling inte är skapt att fungera i vårdens logiker, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet