Planerade operationer har ställts in i Uppsala, Dalarna och Västmanland. Foto: TT

42 operationer ställs in i Dalarna under måndagen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen ställs 42 operationer in i Dalarna på grund av bristen på sjukvårdsmateriel efter leverantörsbytet.

På måndagen tvingas region Dalarna som tredje region i landet att ställa in operationer efter att Dalarna, tillsammans med fyra andra regioner i landet, bytt leverantör av nödvändigt sjukvårdsmateriel. Det handlar t.ex om provtagningsrör, filter till narkosapparater, ekg-elektroder och blandningsaggregat till antibiotika.

Tidigare i veckan uppgavs att 35 operationer skulle ställas in under måndagen. Men under söndagen uppger region Dalarna att det ska röra sig om 42 operationer som ställs in, 25 på Falu lasarett och 17 på Mora lasarett.

Görs nya bedömningar dag för dag

Under måndagen görs bara akuta och tidskritiska operationer. Exempel på tidskritiska operationer kan vara inplanerade canceroperationer som inte kan vänta utan ska opereras så fort som möjligt.

Under måndagen kommer en ny bedömning att göras för att se om fler operationer kommer att ställas in under nästa vecka.

– Man kommer att ta ett nytt beslut imorgon på stabsmötet om operationer ska ställas in på tisdag, säger Elin Hwit, presskommunikatör i Region Dalarna till TT.

Är du en av de som fått en operation inställd?

Hör av dig till dalarna@svt.se

Fakta: Tomma hyllor – inställda operationer

Visa

• Företaget Apotekstjänst vann upphandlingen för leveranser av förbrukningsvaror till regionerna Uppsala, Södermanland, Västmanland, Dalarna och Örebro. Affären avser bland annat förbrukningsmaterial till ett uppskattat värde av 50 miljoner per 12 månadersperiod. Avtalet är skrivet på två år, med möjlighet till ett års förlängning. Bytet skedde den 1 oktober. Sedan dess har leveranserna krånglat.

• På torsdagen den 10 oktober beslutade Region Uppsala att ställa in planerade operationer på grund av materialbrister. Till en början var fyra av de fem regionerna i stabsläge. I nuläget befinner sig tre regioner i stabsläge, vilket innebär att de leds av en särskild organisation.

• Den 16 oktober beslutade Region Västmanland att ställa in samtliga planerade operationer på sjukhusen i Västerås och Köping.

• På torsdagen den 17 oktober meddelade Region Dalarna att man även där ställer in planerade operationer från och med måndag den 21 oktober på grund av materialbrister.

• Hittills har totalt sju sjukhus infört operationsstopp.

• Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tidigare till TT konstaterat att beredskapen hos regionerna är för låg. Även vid ett byte av leverantör måste verksamheten fungera.

(TT)

Källa: Varuförsörjningsnämnden, Socialstyrelsen, MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Materielkrisen i Region Dalarna

Mer i ämnet