SVT sammanfattar vad som har lett till att planerad vård och operationer vid Akademiska sjukhuset har ställts in. Foto: SVT

Stabsläge i sjukvården i Region Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjukvårdsmateriel har slagit hårt mot Dalarnas län och det har även tvingat Region Dalarna att gå upp i stabsläge. Här får du koll på vad som har hänt.

Det var den 1 oktober som Region Dalarna bytte upphandlad leverantör till Apotekstjänst tillsammans med fyra andra regioner (Uppsala, Södermanland, Västmanland och Örebro).

Bara tre dagar senare tvingas Region Dalarna att gå upp i stabsläge på grund av att sjukvårdsmateriel inte hade levererats i tid. Men på eftermiddagen kom andra besked och man hävde stabsläget då leveranser hade utlovats under helgen.

Materielkrisen i Region Dalarna

Stabsläge på nytt

Veckan senare uppstod dock samma problem igen. Regionen meddelar att sjukvårdsledningen beslutat att på nytt gå upp i stabsläge på grund av ”mycket stora leveransproblem”, enligt de själva.

Förklaringen från Apotekstjänst var att det kommit in fler beställningar än i det avtal som tecknats.

– Det kom in ungefär 30 procent fler beställningar första dagen än vi hade kunnat förutspå, säger Apotekstjänsts talesperson Eric Aronson till Aftonbladet.

Operationer ställs in

I slutet på vecka 41 kvarstår problemen, vilket leder till att 40-talet operationer ställs in måndagen den 21 oktober, 25 på Falu lasarett och 17 på Mora lasarett. Exempel på sådant materiel som inte levererats är provtagningsrör, filter till narkosapparater, ekg-elektroder och blandningsaggregat till antibiotika.

Sjukvårdsledningen kallar till stabsmöte

På måndagen håller sjukvårdsledningen stabsmöte för att stämma av hur läget ser ut och huruvida operationer kommer fortsättas att ställas in även under tisdagen eller inte.

TIDSLINJE

  • Den 1 oktober blev Apotekstjänst Sverige AB ny upphandlad leverantör till Region Dalarna och fyra andra regioner. Övriga regioner i samarbetet är Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro som liksom Dalarna också har drabbats av allvarliga leveransproblem.
  • De senaste veckorna har de fem regionerna haft allvarliga leveransproblem av sjukvårdsartiklar då Apotekstjänst inte har levererat enligt avtal. Region Dalarna har hittills kunnat upprätthålla patientsäkerheten och bedrivit normal sjukvårdsverksamhet.
  • Fredag 4 oktober gick Region Dalarna upp i stabsläge för första gången med anledning av leveransproblemen av förbrukningsartiklar. På eftermiddagen hävdes stabsläget efter att inventering genomförts och det utlovats leveranser under helgen.
  • Onsdag 9 oktober beslutas att Region Dalarna måste vända sig till alternativa leverantörer för att säkerställa förbrukningsartiklarna.
  • Fredag 11 oktober beslöt särskild sjukvårdsledning i Region Dalarna att återigen gå upp i stabsläge på grund av fortsatt mycket stora leveransproblem. Detta för att bibehålla patientsäkerheten och för att bevaka det kontinuerliga inflödet av varor.
  • Torsdagen den 17 oktober fattar särskild sjukvårdsledning beslut om att endast akuta och tidskritiska operationer ska genomföras från och med måndagen den 21 oktober för att upprätthålla katastrofmedicinsk beredskap.
  • På måndagen den 21 oktober beslutade Region Dalarna att återuppta operationerna på tisdagen igen. 42 operationer har ställts in under måndagen.
  • Tisdag 22 oktober hävdes det stabsläge som gällt sedan 11 oktober.
  • Tisdag 29 oktober beslutade Varuförsörjningsnämnden att möjliggöra avtal med nya leverantörer av sjukvårdsmaterial. Avtalet med Apotekstjänst löper dock vidare.

Källa: Region Dalarna/Varuförsörjningsnämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Materielkrisen i Region Dalarna

Mer i ämnet