Foto: TT

Varuförsörjningsnämnden: ”Sjukvården får hem allt material som behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder ingen brist på sjukvårdsmaterial meddelar varuförsörjningsnämnden, där länen Örebro, Dalarna, Västmanland, Uppsala och Sörmland ingår. Inte heller de höjda priserna på sjukvårdsmaterial blev så illa som man befarat.

I mitten på mars berättade varuförsörjningsnämnden att 20 av sjukvårdens 100 viktigaste artiklar var svåra att få tag på. Dessutom började leverantörerna höja priserna rejält på de viktigaste produkterna.

Viss fördröjning

Nu meddelar varuförsörjningsnämndens ordförande Bechet Barsom (KD) att leveranserna av produkter flyter på.

Coronaviruset i Örebro län

– Man pratar om brist men faktum är att sjukvården får hem allt material som behövs, dock med något mer fördröjning än vanligt på grund av stängda gränser, byråkrati och stor efterfrågan.

Tog inte ut högre priser

En viss kostnadshöjning av sjukvårdsmaterial har skett, men långt ifrån vad leverantörerna först angett.

– Eftersom vi har avtal med leverantörerna måste man visa att man haft högre kostnader annars blir det avtalsbrott. Det har gjort att många inte tagit ut högre priser, säger Barsom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet