MSB kritiserar regionerna för materialbristen. Foto: Drago Prvulovic/TT

MSB om materialbristen: Regionerna bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Fem regioner i Sverige har brist på sjukvårdsmaterial efter att ha bytt leverantör. Samtliga har samma leverantör och det finns ännu ingen prognos för när läget kommer stabiliseras.

Regionerna som är drabbade av bristen är Uppsala, Örebro, Dalarna, Västmanland och Sörmland. Samtliga bytte leverantör av sjukhusmaterial och bytet gick igenom i månadsskiftet.

Bryter mot lagen

Nu kritiserar MSB, myndigheten för skydd och beredskap, regionerna för deras hantering. Myndigheten menar att beredskapen är för låg och att regionerna bryter mot lagen.

– Man måste säkerställa att man verkligen har tillgång till de förbrukningsartiklar som man behöver, säger Jan-Olof Olsson, expert på försörjningsberedskap vid MSB, till TT.

– Om man är beroende av att lastbilen ska backa in till lastbryggan precis när det är slut i lagret, ja då sitter man illa till.

Kunde undvikits

Enligt Olsson är sjukvårdsregionerna ansvariga för att säkerställa att de har förbrukningsartiklar, det enligt hälso- och sjukvårdslagen. Det finns lösningar som regionerna hade kunnat ta till för att undvika bristen. Antingen att leveranserna skulle överlappa varandra under bytet, till dess att man såg att den nya leveransen fungerade bra eller att varje region själva bygger upp en form av centrallager med material.

När läget kommer att stabiliseras igen vet man inte.

– De verkar inte ha koll på flödet. Det är nästan mer oroväckande än att det händer. Den nya leverantören borde rimligtvis veta när de har leveranser från sina leverantörer, säger Jan-Olof Olsson till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet