Petter Karlsson är inköpschef på Region Uppsala Foto: TT/Region Uppsala

Prognosen: Läget i de drabbade regionerna ska stabiliseras i början på nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Örebro, Västmanland, Dalarna och Uppsala nu tvingats gå upp i stabsläge till följd av uteblivna leveranser av livsviktigt sjukvårdsmateriel ska nu läget kunna stabilisera sig i början av nästa vecka. Det uppger Petter Karlsson, förvaltningschef för Varuförsörjningen, en gemensam nämnd för de fem berörda regionerna, där även Sörmland ingår.

Signalen som Petter Karlsson har fått från distributören Apotekstjänst, som inte vill ge några kommentarer om sina leveransproblem till media, är att de i början på nästa vecka beräknar vara ikapp med sina leveranser.

– Vi kan inte säga helt säkert, men i början på nästa vecka ska läget vara mycket stabilare, säger Petter Karlsson.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Det betyder att regionerna, enligt Petter Karlsson, i så fall kan gå ner från stabsläge och att vårdinsatser inte ska behöva prioriteras gentemot varandra eller ställas in. I bland annat Uppsala har man tvingats ställa in operationer och har nu operationsstopp.

När allt ska vara helt tillbaka i sin ordning kan inte Petter Karlsson svara på i nuläget:

– Vi kommer att analysera vad orsakerna varit och vilka lärodomar vi kan dra av det.

Sörmland är den enda av de fem berörda regionerna som inte gått in i stabsläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet