Foto: TT

Varuförsörjningschefen för de fem berörda regionerna: ”Bristen är ett allvarligt problem”

Uppdaterad
Publicerad
Apotekstjänst, som levererar sjukvårdsmateriel till Örebro, Uppsala, Sörmland, Dalarna och Västmanland, vill inte kommentera de problem man har med sina leveranser.
– Vi har en dialog med Apotekstjänst för att så snabbt som möjligt försöka åtgärda problemen, säger Petter Karlsson, förvaltningschef för Varuförsörjningen, en gemensam nämnd för de fem berörda regionerna.

Petter Karlsson konstaterar att Varuförsörjningen upphandlat Apotekstjänst som den distributör som ska vara länken mellan regionernas leverantörer och verksamheter.

– Det som hänt är att Apotekstjänst inte kunnat leverera ut artiklar i den omfattning som har behövts. Det handlar bland annat om IT-system som inte har fungerat, och om att inleveransen till lagret inte har fungerat fullt ut, säger Petter Karlsson.

Ska kartlägga problemet

Han konstaterar att man nu använder sig av andra lösningar som ett komplement, för att i möjligaste mån avhjälpa de mest akuta problemen.

– Vi behöver göra en ordentlig kartläggning av vad som gått fel, när vi är tillbaka i normalläge. Vi borde ha en normaldrift i utleveranserna till våra verksamheter i början av nästa vecka.

Problemen är enligt Petter Karlsson olika stora på olika orter:

– Vi har totalt cirka 6000 olika artiklar på lager för de berörda regionerna. Olika verksamheter har olika behov och bristerna finns på hela skalan. Det är allt från provrör och platshandskar till handsprit, och det är olika mycket brist på olika ställen.

Ny leverantör

Bristen har funnits sedan mitten av förra veckan, enligt Petter Karlsson.

– Risken är att man nu måste lägga tid på att jaga de artiklar man behöver – tid som skulle kunna användas till annat istället, säger han.

Upphandlingen med Apotekstjänst gjordes 2017/2018.

– Apotekstjänst tog över driften av det här den 1 oktober i år.

”Inte ett förväntat scenario”

Hur ser du på att det blev problem nästan på en gång?

– Det är förstås allvarligt, och inte alls ett förväntat scenario. Det blev en överraskning för oss, säger Petter Karlsson.

– Men vi för just nu en löpande, konstruktiv dialog med Apotekstjänst för att komma tillrätta med problemen. Att yttra sig mer än så känns inte konstruktivt just nu.

Är du självkritisk?

– Ja. Vid alla problem som uppstår kan man förstås tänka att man borde ha gjort annorlunda. Just nu vet jag inte vad i så fall, eftersom jag inte vet tillräckligt om bakgrunden till problemen, säger Petter Karlsson.

Apotekstjänst säger till SVT att man inte tänker kommentera leveransproblemen.

– Vi hänvisar till Petter Karlsson, säger Tomas Hilmo, vd på Apotekstjänst Sverige AB.

Regionernas tidigare distributör var Mediq, under 18 år.

Inga inställda operationer

I Uppsala har bristen resulterat i att operationer har behövt ställas in. Något som i nuläget inte är aktuellt i Örebro, enligt Claes-Mårten Ingberg, chefläkare med ansvar för beredningsfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet