Claes-Mårten Ingberg berättar att stabsläget gäller hela regionen Foto: SVT/TT

Sjukvården i stabsläge – saknar leverans av livsviktigt sjukvårdsmateriel

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Örebro och Uppsala län har gått in i stabsläge. Orsaken är uteblivna leveranser från en leverantör. Även andra regioner som har samma leverantör riskerar att drabbas – hit hör Södermanland, Dalarna och Västmanland.

Stabsläget beror på att man saknar livsviktiga artiklar såsom handsprit, plastförkläden och material för blodprovstagning.

– Vi har inte fått de varor vi har beställt, det är förbrukningsmaterial, till exempel svalgtuber eller provtagningsrör, allt möjligt, säger Claes-Mårten Ingberg, chefläkare inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen med särskilt ansvar för beredskapsfrågor.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Under dagen har personalen, enligt en läkare som SVT Örebro haft kontakt med, fått information om bristen och att man nu behöver tumma på reglerna som finns för användandet av dessa artiklar.

Claes-Mårten Ingberg berättar att stabsläget gäller hela regionen.

Gäller all sjukvård och tandvård i regionen

– Vi gick in i stabsläge på regional nivå på särskild sjukvårdsledning igår eftermiddag med särskilt fokus på sjukvård och tandvård, säger Claes-Mårten Ingberg.

Det innebär att verksamheten leds i särskild ordning av en särskilt utsedd sjukvårdsledare och särskilt utsedd medicinskt ansvarig.

– Man kan fatta beslut där man inte behöver följa den vanliga linjen, en sjukvårdsledare kan fatta beslut i stunden. Vi gör det för att säkerställa patientsäkerheten. Varje ögonblick och timme ska vi kunna ge så god sjukvård som möjligt under de leveransproblem vi har, säger Claes-Mårten Ingberg.

Claes-Mårten Ingberg poängterar att verksamheten löper på som vanligt och att man inte kommer att dra ner på verksamheten.

– Vårt fokus är att ge en så patientsäker vård som möjligt. Vi kan i vissa avseenden frångå gängse rutiner men bara där vi bedömer att patientsäkerheten inte påverkas, säger Claes-Mårten Ingberg.

SVT har varit i kontakt med leverantören som inte vill ge någon kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet