Vårdmateriel Foto: SVT

Nytt möte för att lösa materialkrisen inom sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Nu söker man nya lösningar för krisen med materielbrist inom sjukvården hos Regionerna Västmanland, Uppsala, Sörmland, Dalarna och Örebro.

Nu sätter politikerna hoppet till andra leverantörer av sjukvårdsmaterial. Krisen måste få ett stopp, enligt varuförsörjningsnämndens ordförande Bechet Barsom (KD), som kallat till extramöte i nämnden på tisdagen.

Varuförsörjningens extra möte hålls för att försöka få ordning på den kaotiska situationen med brist på sjukhusmaterial i de fem regionerna, förklarar Bechet Barsom.

Sedan det kritiserade företaget Apotekstjänst tog över leveranserna den 1 oktober har sjukvården i Uppsala, Dalarnas, Södermanlands, Västmanlands och Örebro län drabbats av svår materialbrist, som gjort att hundratals planerade operationer har fått ställas in.

– Vi ska prata om hur vi går vidare, säger han.

Väntar på besked

Mötet hålls i Västerås på tisdagsförmiddagen, men den exakta dagordningen är inte riktigt klar på måndagsmorgonen.

– Jag väntar på samtal från tjänstemännen för att kunna sätta dagordningen. Någon fick i uppdrag att hitta andra lösningar, och det är det jag väntar på att få veta nu.

Det är inte aktuellt att helt avbryta kontraktet med Apotekstjänst, förklarar han. Däremot att avlasta företaget. Vissa delar av uppdraget kan tas över av andra, kanske av något av de andra företagen som lade anbud i upphandlingen, OneMed eller Mediq, som tidigare hade uppdraget för de fem regionerna.

Behöver avlastning

– Vi försöker att hitta en lösning med andra leverantörer.

Är Apotekstjänst införstådda med detta?

– Ja, de sade på mötet i förra veckan att de behövde avlastning.

Har du förtroende för att Apotekstjänst kommer att klara av sitt uppdrag?

– Jag kände inte till dem innan detta, men det är bräckligt.

I slutet av förra veckan blev det också känt att Apotekstjänst tappat bort narkotikaklassade tabletter i sin andra verksamhet, som packar läkemedel i dosförpackningar, avslöjade SR:s Ekot.

Hur påverkas ditt förtroende för företaget av detta?

– Det är klart, det stärks inte, säger Bechet Barsom.

Lugn helg

Flera av regionerna har sedan en tid tillbaka börjat beställa sjukvårdsmaterial av andra leverantörer för att kunna möta bristen och det kaos som uppstått sedan Apotekstjänst tog över leveranserna. I Region Örebro är man fortfarande i stabsläge, men helgen har löpt på enligt planerna.

– Man klarade helgen enligt den planering man hade, säger Sten Lundberg, pressansvarig vid regionen.

Även i Sörmland har man klarat helgen utan problem.

– Det har inte kommit några signaler om att det skulle ha varit några bekymmer, säger Maria E Karlsson, kommunikationsdirektör i regionen.

Senare under dagen hålls avstämningsmöten i flera av regionerna om läget med materialbristen inför veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet