Foto: Melker Blomberg / SVT

Efter materialkaoset – operationerna igång på sjukhuset i Köping

Uppdaterad
Publicerad

I tre dagar ställdes operationerna in på sjukhuset i Köping på grund av materialbristen som råder inom regionen. I och med att förbrukningsmaterialet nu fyllts på valde man på onsdagen att återuppta operationerna.

– Vi är glada att kunna ta hand om patienterna igen, säger Susann Berre, enhetschef på operation i Köping.

På sjukhuset i Köping genomför man i snitt drygt 100 planerade operationer per vecka. Det rör sig om ingrepp inom bland annat ortopedi, urologi och gynekologi.

Men på torsdagen, måndagen och tisdagen har operationssalarna gapat tomma på patienter.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

– Det är speciellt att stryka patienter för att vi inte har något material. Det har inte varit någon bra känsla. Vi har strukit cirka 50 patienter här i Köping och det beklagar vi, säger Susann Berre.

Materialbristen frustrerar

Förbrukningsmaterial och engångsartiklar som det har varit brist på är till exempel plasthandskar, kompresser, nålar och sådant som används på avdelningen dagligen. Leveranserna av material är fortfarande ojämna. Vissa artiklar finns det gott om på hyllorna i förråden, medan andra råder det brist på.

– Det är mest frustrerande att vi står och inte kan göra någonting. Vi har alla andra resurser som behövs för att operera, och så finns inte de vanliga sakerna som vi är vana att använda oss av, säger anestesisjuksköterskan Alexandra Schöttle Jonsson.

Enligt Region Västmanlands bedömning kommer leveransproblemen kvarstå en tid framöver men på torsdagen börjar operationerna rulla på igen i Västerås också.

Då väntas också besked om hur det blir med de planerade operationerna som ska ske nästa vecka.

– Vi hoppas att det stabiliseras lite mer och att vi får fortsätta operera. Vi får se hur det blir nästa vecka, säger Susann Berre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet