Foto: SVT

Fortsatt stabsläge: Förhoppning om att återuppta operationer under veckan

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare sjukvårdsmaterial har inkommit till Region Västmanland under måndagsförmiddagen. Det gör att regionen nu hoppas på att kunna återuppta dagskirurgin i Köping från och med onsdag, medan övriga planerade operationer i Västerås från och med torsdag.

– Detta bygger naturligtvis på att vi de kommande dagarna fortsätter att få in sjukvårdsmateriel i den omfattning vi fått idag, till lika att de specifika leveranser med viss utrustning vi väntar på verkligen kommer, säger biträdande sjukvårdsdirektör Liselott Sjöqvist.

Inflödet av sjukvårdsmaterial kommer nu till hälften från Apotekstjänst och till hälften av övriga leverantörer. Dessa leverantörer har anlitats på grund av Apotekstjänst leveransproblem som började för ett par veckor sedan. Stabsläget kvarstår emellertid.  Under tisdagen kommer 32 operationer ställas in i Region Västmanland.

– Jag tycker det är fruktansvärt frustrerande att våra patienter inte blir opererade på grund av något vården inte är orsak till, säger Liselott Sjökvist.

Ny arbetsgrupp för att säkra långsiktig varuförsörjning

Leveranserna är fortfarande ojämna när det gäller innehåll. Vissa artiklar finns det gott om, medan andra råder det brist på. Enligt Region Västmanlands bedömning kommer leveransproblemen kvarstå en tid framöver.  

På grund av leveransproblemen har regionen upprättat en arbetsgrupp för att säkra en långsiktig varuförsörjning ur ett strategiskt perspektiv. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.