Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriget i Ukraina har skapat flera problem för det svenska bönder. Hör jordbrukaren Josefin Samuelsson i klippet. Foto: SVT

Kriget sätter press på svenska lantbrukare: ”Känslomässigt jobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Brist på spannmål och konstgödsel är att vänta efter Rysslands invasion av Ukraina. Länderna är två av världens främsta jordbruksländer, och det faktum att den ena bombats och den andra blockeras kommer ge stora effekter. Även i Sverige.

Att klara matförsörjningen är en central del av varje lands krisberedskap, men med tiden har Sverige blivit allt mer beroende av import från andra länder.

Det beroendet har ställts på sin spets under kriget i Ukraina. Svenska jordbrukare vittnar om en ansträngd situation, där ett ökat produktionstryck kombineras med höjda bränslepriser och brist på såväl konstgödsel som reservdelar till jordbruksmaskiner.

Det hela riskerar att leda till mindre skördar, vilket i sin tur påverkar även boskap när tillgången till foder minskar.

– Det är väldigt jobbigt känslomässigt. Man lider med människorna där och oroar sig för hur det påverkar verksamheten här, säger Josefin Samuelsson som är jordbrukare vid Spikgårdarna i Dalarna.

Hör Josefin berätta om det ansträngda läget i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.