Kriminologen Nina Rung starkt kritisk till SVT-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Kriminologen Nina Rung sällar sig till kritikerna som menar att SVT:s dokumentär ”Persona non grata” är en felaktig, ensidig publicering. Men SVT:s programbeställare Helena Olsson försvarar publiceringen.

– Det är en relevant historia om en respekterad komiker som plötsligt försvann från offentligheten, säger hon.

Dokumentären ”Persona non grata”, om komikern Soran Ismail som under metoo-hösten anklagades för sexualbrott av flera kvinnor, har väckt kritik, både i sociala medier och på kultursidor, från bland annat advokaten Elisabeth Massi Fritz och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar.

”Kvinnornas berättelse hörs inte”

Även Nina Rung, kriminolog och expert på sexualbrott, är starkt kritisk och anser att det är en felaktig publicering.

Hon säger i SVT:s Morgonstudion att hon förstår att det kan finnas ett intresse att skildra, men menar att det är en väldigt ensidig bild som målas upp, både i den här dokumentären och i program SVT sänt sedan metoo.

– Det är slående att det verkligen är en sida hela tiden som hörs, och det är inte kvinnornas, det är inte de utsatta berättelserna, säger Rung.

”Relevant historia”

SVT:s programbeställare Helena Olsson håller inte med om att SVT har rapporterat om metoo ur männens perspektiv.

– Jag står för den här publiceringen. Den har ett publicistiskt värde, det är en relevant historia om en respekterad komiker som plötsligt försvann från offentligheten.

– Det är en relevant historia att berätta om vår tid, som en av väldigt många historier om metoo.

SVT Samhälle Göteborg har via målsägarbiträdena sökt kvinnorna som polisanmälde Soran Ismail, två har inte återkommit och en har meddelat att hon inte vill medverka. Enligt Helena Olsson har de också blivit informerade inför att serien skulle sändas.

Flera berättelser

Nina Rung undrar varför det inte finns ett lika stort intresse av att berätta om kvinnors berättelser.

– Du tar upp en hel lista på olika program som ni har sänt, men det går ju inte att jämföra dem med när enskilda män får all tv-tid och sitta och berätta om precis sina upplevelser kring de här frågorna medan kvinnornas röster är helt tysta.

På frågan om det i framtiden kan komma dokumentärer där någon som menar att de utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp också får berätta sin version, svarar SVT:s programbeställare Helena Olsson:

– Absolut. Vi har sänt såna, vi kommer sända såna igen. Vi har en stor serie på gång till hösten i åtta delar där kvinnor i alla yrken, i alla åldrar, över hela landet i Sverige berättar om revolutionen metoo som faktiskt nästan drunknade i berättelser om mediemännen och pressetiken, där vi fastnar hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.