Kriminologen om slopad straffrabatt: ”Är en juridisk kirurgi”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår slopad straffrabatt för personer mellan 18-20 år som begår grova brott. Men enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, kan det bli problemamtiskt.

– Man behöver en förändring men den måste vara väldigt, väldigt väl genomförd, säger han.

Enligt lagrådsremissen ska unga myndiga som begår grova brott dömas till fler och längre fängelsestraff. Även livstidsstraff ska kunna dömas ut. Det meddelade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på en presskonferens under onsdagen.

– Det är en otrolig komplicerad historia, en juridisk kirurgi för att hitta lösningar som är så funktionsdugliga som möjligt, säger Jerzy Sarnecki i Morgonstudion.

Han menar att om man justerar straffrabatten för mycket så kommer det dels att upplevas som orättvist, men också innebära att personer som behöver längre fängelsestraff inte får tillräckligt långa tider.

– Det kommer bli problematiskt för brottsoffer för vissa brott kommer inte att tas med, säger Jerzy Sarnecki.

Se mer i klippet ovan där Jerzy Sarnecki berättar om riskerna för att gäng nu ska börja rekrytera ännu yngre medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.