Regeringen föreslår att straffrabatten för unga vuxna mellan 18 och 20 år slopas. Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringen föreslår slopad straffrabatt för unga som begår grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår slopad straffrabatt för personer mellan 18-20 år som begår grova brott. Man ska även se över regler för mängdrabatt. Det meddelar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på onsdagen.

– Har du minimistraff i straffskalan på minst ett års fängelse tas straffreduktionen för unga bort, säger Morgan Johansson.

På en presskonferens på onsdagen meddelade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att man nu föreslår att straffreduktionen för unga mellan 18 och 20 år tas bort vid grov brottslighet.

Enligt lagrådsremissen ska unga myndiga som begår grova brott dömas till fler och längre fängelsestraff. Även livstidsstraff ska kunna dömas ut.

Gränsen går vid brott som ger minimistraff på ett års fängelse, men kan också omfatta andra brott.

– Huvudregeln är att har du minimistraff i straffskalan på minst ett års fängelse tas straffreduktionen för unga bort, säger Morgan Johansson.

Enligt schablonen får en åtalad och dömd 18-åring i dag en nedsättning av straffet med cirka 50 procent. En 20-åring med cirka 25 procent och en 19-åring cirka en tredjedel.

– Det är en sak att ha en situation med gruff i en krogkö där en kille klipper till en annan kille och vi får en misshandel, men det finns inga andra brott i bagaget. Det är en annan sak när ungdomar systematiskt rånar andra ungdomar. Eller ännu värre: när vi har unga människor som utför beställningsmord, säger Morgan Johansson.

– Det här måste man kunna skilja på ändå och dra en gräns för vilken typ av brott man ska ta bort den här straffreduktionen för.

Årskostnad på 450 miljoner

Det ska inte heller krävas starkare skäl än normalt för att döma unga myndiga till fängelse vid återfall eller artbrott, som exempelvis övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

Vissa allvarliga brott ska inte heller kunna preskriberas om det begåtts av någon som har fyllt 18 år, till exempel vid mord eller våldtäkt mot barn.

Lagändringarna väntas träda i kraft 1 januari 2022 och beräknas ha en årskostnad på 450 miljoner kronor i form av bland annat utbyggda anstalter.

En utredning tillsattes redan 2017 med uppdrag att lämna förslag på att avskaffa straffrabatten för alla som fyllt 18 men inte 21, vilken möttes av kritik i remissinstanser.

Mängdrabatt ses över

Regeringen ska även se över regler för mängdrabatt.

– Min uppfattning är att det ska gå mycket fortare att nå upp till maxstraff, säger Morgan Johansson.

”Halvmesyr”

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell menar att förslaget om slopad straffrabatt inte är tillräckligt kraftfullt.

-  Vi har länge krävt att den ska slopas och det har också funnits en majoritet i riskdagen för att göra den förädringen. Men det är tyvärr inte så att den slopas. Med det här förslaget kommer straffrabatten att finnas kvar för många brott, säger Johan Forsell till SVT.

– Jag hade gärna sett att man gjorde det enda rätta här, att man tog bort den helt. Det blir lite av en halvmesyr faktiskt, säger han.

Se hela sändningen i SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.