Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör fd gängmedlemmen ”Petter” berätta hur unga utnyttjas för att sälja knark och utföra mord. Foto: SVT/Veckans brott

Ex-kriminell: Unga räknar in straffrabatt innan de begår brott

Uppdaterad
Publicerad

Gängavhopparen ”Petter” ser hur unga utnyttjas av äldre kriminella för att utföra brott och hur straffrabatten spelar in i deras resonemang. 
– De tänker att ”det är bättre jag gör det nu och får tre år än när jag är 21 och får livstid”, säger han i Veckans brott.

”Petter”, 30, drogs tidigt in i kriminalitet där han till en början fann en gemenskap han tidigare saknat. I dag ångrar ”Petter” många saker han gjorde under sin tid som gängmedlem, som att anlita yngre för att sälja knark. Han ser hur utnyttjandet av unga har fortsatt och blivit allt grövre. 
 
– Om du redan identifierar dig som en gangster, så kommer nån och säger ”du får hundra lax om du hjälper mig att klippa den här personen” och ger dig en pistol. Och sen går de och gör det, säger ”Petter”.  

Räknar in straffrabatt 

Straffrabatten är något som unga kriminella räknar in innan de bestämmer sig om de ska utföra grövre brott, menar ”Petter”. 
 
– De har redan kommit så långt i sin kriminella karriär att de är beredda att göra det, utan att behöva en större knuff. 

Emot hårdare tag

”Petter” är ändå emot den svängning mot hårdare tag mot ungdomsbrottslingar som sker just nu. Han menar att långa fängelsestraff på anstalt tillsammans med äldre kriminella riskerar att förvärra ungdomarnas kriminalitet.

– Det verkar försvinna mer och mer att det faktiskt är barn vi pratar om. Gå på gängledarna som använder dem i stället.

Vill du veta hur gängavhoppare ser på ung kriminalitet och straffsatser? Se Veckans brott i SVT 1 kl 21.30 och programmet finns även på SVT Play. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet