• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Kriminolog: Uppdrag gransknings program borde inte sändas

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag gransknings program om våldtäkter och etnicitet får nu kraftig kritik av en av huvudpersonerna. Professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki, tycker att programmet inte ska sändas.

– Programmet bygger på en gammal högerextrem konspirationsteori som går ut på att främmande män kommer till Sverige och våldtar svenska kvinnor och att etablissemanget, pk-eliten, försöker dölja detta, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Sarnecki menar att underlaget är otroligt litet och att man inte kan dra några slutsatser över huvud taget.

– Enligt den forskning som finns anmäler ungefär 13 procent av de kvinnor som utsätts för en våldtäkt det till polisen. Sedan vet vi att ungefär 15 procent av de anmälda våldtäkterna leder till en dom. Räknar man på det här blir det ungefär 1,5 procent av alla våldtäkter i Sverige som leder till en dom. Har man ett urval på 1,5 procent kan man inte uttala sig om helheten.

– Låt mig ta ett exempel, låt oss säga att vi har tv-profiler eller film-moguler å ena sidan och nyanlända afghanpojkar å andra sidan. Vilka tror ni kommer att ha lättare att åka fast för våldtäkt? De som döms är inte representativa för hela materialet, och då är det inte särskilt meningsfullt att undersöka detta, och framförallt att dra slutsatser om det.

UG slår tillbaka mot kritiken

– Först och främst redovisar vi att det är en liten del av alla anmälda våldtäkter. Det vi gör är att redogöra för hur statistiken ser ut för dömda personer. Sedan är det upp till forskningen att gå vidare och se vad det kan finnas för orsaker bakom den här statistiken, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning.

Jerzy Sarnecki kritiserar även kopplingen mellan våldtäkter och etnicitet som han menar görs i programmet. Enligt Sarnecki är det omöjligt att förklara orsaken till våldtäkter med kultur, förutom till en väldigt liten del.

– Hur kan man ens komma på idén att förklara de här övergreppen som begås av en väldigt liten grupp människor med hela gruppens kultur?

– Jag ska ta ett exempel. Ta de här katolska prästerna som har begått sexuella övergrepp mot barn över hela världen. Kan man verkligen påstå att det hos katolska präster finns en våldtäktskultur? Det är ju absurt. Om det är några som vet att man ska hålla sig från sex med barn, så är det just katolska präster.

”Påstår inte att en hel kultur är så här”

Uppdrag granskning är tydliga med att ingen utpekning sker.

– Vi påstår ingenstans i programmet att en hel kultur är så här, däremot kan det finnas beståndsdelar i kulturen (som leder till övergrepp). Programmet lyfter dessutom fram flera olika uppfattningar, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare.

– Det är många som vill veta om kultur ligger bakom de här övergreppen. Hittills har forskningen inte ställt den frågan eller så har man sagt att det handlar om andra saker än kultur. Det är ett problem att det bara finns uppfattningar och ingen forskning som visar hur det ligger till, det tycker jag programmet visar tydligt.

Jerzy Sarnecki tror att ett program som det Uppdrag granskning har gjort kommer att få allvarliga konsekvenser.

– Den här högerextrema idén om att främmande män kommer till Sverige och våldtar svenska kvinnor blir ännu mer fastlagd och människor får inte den kunskap som de behöver ha i de här frågorna.

– Här har vi helt olika uppfattningar. Det här programmet ger en nyanserad bild. Men vi påstår inte att vi ger alla svar, utan vi ger ett underlag som kan leda till ytterligare forskning, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.