Top-Toy behöver genomföra dramatiska åtgärder, säger företagets vd Per Sigvardsson. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kris för leksakskedjor – tvingas stänga 28 butiker

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar butiksdöden komma till Sverige. Landets två största leksakskedjor är i kris och kommer nästa år att stänga 28 butiker. Det är en effekt av att vi handlar allt mer på internet.

Julhandeln pågår för fullt och folk trängs i butikerna. Så är det också på BR:s butik i centrala Stockholm när SVT Nyheter gör ett besök.

Men både BR och Toys”R”US, Sveriges två största leksakskedjor, är i kris och ägaren Top-Toy gör nu en rekonstruktion för att rädda bolagen. 

– Vi genomför dramatiska åtgärder. Framför allt ska vi stänga butiker som inte är lönsamma, säger Top-Toy:s vd Per Sigvardsson. 

Locka på nya sätt

Men det räcker inte bara med neddragningar för att de stora kedjorna ska klara sig i framtiden. Man måste tänka om. 

– Den fysiska handeln har blivit lite för tråkig. Det måste hända mycket mer saker i den fysiska handeln för att kunden ska välja att komma till en butik, säger Per Sigvardsson.

Därför satsar nu BR på nya grepp. I deras affär i centrala Stockholm är det fullt av anställda som demonstrerar vad man kan göra med leksakerna. Bland mycket annat skjuts det med lasergevär och en trollkarl visar upp sina magiska trick. Men leksakindustrin jobbar i uppförsbacke, för barnen leker inte som de gjorde förr.

Blir digitala tidigare

– För 20 år sedan lekte de med leksaker upp till kanske tio, elva tolv års ålder, säger Per Sigvardsson. I dag övergår de till digitala produkter som tv-spel och Ipad redan vid sex, sju års ålder.

Det här får konsekvenser för Sveriges två största leksakskedjor.

– För svensk del vet vi inte exakt för det pågår diskussioner och förhandlingar. Men jag tror att upp mot ett hundratal personer kommer att påverkas av den neddragning som vi gör nästa år, säger Per Sigvardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer