Skyltar visar att en butik stänger i Coventry, England i Mars 2018. Foto: TT

Leksakskedjan Toys R Us ansöker om konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Leksakskedjan Toys R Us ansöker om konkurs och stänger hela sin verksamhet i USA. Många anställda drabbas, både i USA och i andra delar av världen.

Redan på onsdagen meddelades att det brittiska dotterbolaget i Toys R Us stänger alla sina hundra butiker. Bolagets förvaltare har inte hittat någon köpare, rapporterar brittiska medier. De brittiska butikerna kommer att hålla öppet tills det befintliga varulagret tömts, rapporterar Financial Times.

Det 70-åriga moderbolaget i USA befinner sig sedan i fjol i konkursskydd. Enligt Wall Street Journal har ledningen informerat de anställda om att alla de 700 butikerna i USA ska stängas eller säljas. Kollapsen i hemlandet hotar uppemot 33 000 jobb, uppger tidningen.

Butikerna i Norden inte påverkade

I Norden drivs 71 Toys R Us-butiker av den danska BR-ägaren Top-toy, med totalt omkring 4 000 anställda. Toys R Us-butikerna i Norden har hittills inte påverkats av butikskrisen i USA och Storbritannien. Det är oklart hur de butikerna berörs av de senaste beskeden, men enligt Wall Street Journal ska företaget läggas ned i bland annat Frankrike, Polen och Spanien medan man planerar att sälja rörelsen i Kanada, Centraleuropa och Asien.

Toys R Us butiksverksamhet har de senaste åren pressats hårt av nätförsäljning från till exempel Amazon, men även tryckts tillbaka av lågpriskedjor som Walmart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer