Foto: TT

Svenska butiker riskerar slås ut i konkurrens med privatimport

Publicerad

Svenska butiker måste betala tull, moms och en rad andra avgifter när de importerar varor. Därför är det svårt för dem att konkurrera med den kinesiska lågprisimporten där privatimporten kommer undan de flesta kostnaderna. Flera svenska företag som importerar kinesiska varor har redan märkt av konkurrensen.

– Vi kan inte få fram produkter på den prisnivån, säger Catherine Sahlgren som är vd för Teknikmagasinet.

– Inte om vi importerar från Kina och följer alla regler och betalar alla avgifter. Det går inte för oss.

Hon anser att något måste göras.

– Vi är alla lite tagna på sängen, säger Catherine Sahlgren. Vilka regler ska gälla när man direktimporterar som konsument? Det tror jag man måste fundera över i samhället. Det här berör inte bara Teknikmagasinet utan gäller för handeln i stort när konkurrensen nu snedvrids. Det kan påverka jobb.

Riskerar arbetstillfällen

På sikt står svenska arbetstillfällen på spel när över hundratusen svenskar handlar från Kina varje och kan slippa undan avgifterna. Det inser Tullverket.

– Vi är medvetna om problematiken, säger Åsa Willcox, avdelningschef och ansvarig för den avdelning som bevakar dessa frågor för Tullverkets räkning.

– Det är också ett av våra uppdrag att komma åt detta och kunna hjälpa till. Vi vill att näringslivet i Sverige och i EU ska stå sig och inte slås ut på grund av billiga leverantörer i Kina till exempel.

Ingen kontroll på privatimporten

Kontrollen över att kunder faktiskt betalar moms på de varor de importerat är samtidigt i det närmaste obefintlig.

– Den är noll eller väldigt begränsad i alla fall, säger  Åsa Willcox. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.