Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Eva Nordlund, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet, berätta om situationen. Foto: SVT

Kris i förlossningsvården i sommar – över 1 000 arbetspass obemannade

Publicerad

Det är kris i förlossningsvården i stora delar av landet under sommaren. Fler än 1 000 arbetspass är fortfarande obemannade och personal tvingas flytta sina semesterveckor för att lösa situationen. På Danderyds sjukhus i Stockholm hävdar man att bemanningskrisen nu är löst – men enligt Svenska Barnmorskeförbundet saknas det fortfarande personal till hundratals arbetspass.

I hela Stockholm saknas det barnmorskor till över 1 000 arbetspass under semesterveckorna. På förlossningskliniker i Göteborg och Västerbotten har drygt 100 arbetspass för barnmorskor varit obemannade i början av sommaren.

– Man har på vissa ställen skapat en situation där man hävdar ännu mer att barnmorskor ska vara lojala och ställa upp. Det har vi gjort i åratal och nu finns det ingen kraft kvar. Det går inte att pressa vatten ur en sten. Det är över, säger Eva Nordlund, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet.

Sänkt ersättning

På Danderyds sjukhus i Stockholm har man sänkt extrapassersättningen på grund av att personalen redan får en extra ersättning under coronapandemin. Det har lett till att flera barnmorskor inte velat ta extrapass. Men nu har de börjat göra det då ersättningen, efter påtryckningar från fackförbunden, höjts men med kravet att personalen måste stanna på arbetsplatsen till november och inte säga upp sig.

– Alla som kan och vill jobba extra vill vi ge möjligheten till det och vi vill ge dem extrapassersättning. Men då vill vi att den ska vara lika för intensivvårdssjuksköterskor, akutsjuksköterskor och barnmorskor som tar extrapass, säger Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm.

Bemanningen inte löst

Efter SVT:s intervju med chefläkare Patrik Söderberg meddelar Region Stockholm i ett pressmeddelande att bemanningskrisen är löst. Men när vi upprepade gånger frågar hur den kunde lösas så snabbt kan man från Danderyds sjukhus sida inte svara på hur många arbetspass som blivit bemannade.

Samtidigt har tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, öppnat en utredning gällande förlossningsvården på Danderyds sjukhus. Eftersom det stora bemanningsproblemet kan påverka patientsäkerheten.

Från Barnmorskeförbundet får vi veta att det fortfarande finns hundratals obemannade pass på Danderyds sjukhus och över 1 000 pass på förlossningsavdelningar bara i Stockholms län.

I Västerbotten, Värmland, Västmanland och Örebro har man för första gången utnyttjat möjligheten i kollektivavtalet att flytta semesterveckor till september för att lösa bemanningskrisen.

– Pengarna nu löser det akuta och det måste de göra. Men långsiktigt måste barnmorskebemanningen öka, säger Eva Nordlund.

För att lösa situationen långsiktigt vill hon att antalet timmar som utgör heltidsarbete ska minska och se till så att barnmorskor inte behöver hoppa in på andra avdelningar under sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer