Nyanlända flyktingar i Malmö får hjälp av volontärer. Foto: TT

Migrationsverket: ”Platserna tar slut”

Publicerad

Enligt Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik är läget mycket ansträngt vad gäller boendesituationen för de flyktingar som väntas komma till Sverige. – Oktober kommer att bli en väldigt svår månad att klara, säger han till SVT Nyheter.

De senaste dagarna har över 8.000 personer sökt asyl i Sverige och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson gick i går ut med en vädjan till landets kommuner om hjälp med så kallade evakueringsplatser.

Och tillgången på boende för de flyktingar som kommit till Sverige håller nu på att ta slut. Det säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, till SVT Nyheter.

– Vi jobbar ju hela tiden med platsanskaffning och har gjort det under många år, men när det kommer så många så blir det väldigt ansträngt. Och det vi ser nu är att platserna tar slut, helt enkelt.

Svårt läge

Enligt Mikael Ribbenvik letar Migrationsverket hela tiden efter nya former av boenden, men säger samtidigt att situationen i dagsläget är mycket svår.

– Vi har ju nya upphandlingar på gång och vi tittar hela tiden på nya anläggningar och möjligheter. Nästa stora upphandling är tillgänglig för oss först i november. Det betyder att oktober kommer att bli en väldigt svår månad att klara.

”Tittar på nya möjligheter”

Enligt de senaste siffrorna beräknas cirka 2.000 människor komma till Sverige dagligen, och Migrationsverket bedömer att den stora mängden anländande flyktingar kommer att fortsätta.

Och enligt Mikael Ribbenvik leder det till att man nu från Migrationsverkets sida, utöver lägenhetsanskaffning och upphandlingar, även tittar på nya boendelösningar.

– Vi måste också titta på nya möjligheter. Vi tittar på möjligheten med båtar, som vi gjorde på 90-talet, och ingenting är uteslutet, egentligen.

”Det här är varaktigt”

Och enligt Mikael Ribbenvik tyder inget i dagsläget på att flyktingströmmen kommer att avta inom en överskådlig framtid.

– Vi vet att många människor är i rörelse nu, både inne i Syrien och i Turkiet, men hela vägen upp i Europa, så vår bedömning nu är att det här är varaktigt.

Fakta: Ökar hela tiden

Visa

De senaste sju dagarna har 7 980 personer sökt asyl i Sverige. Av dessa var 1 716 ensamkommande asylsökande barn.

Flest kom från Syrien följt av Afghanistan och Irak.

Antal asylsökande har ökat stadigt det senaste halvåret, från knappt 4 000 i april till över 11 700 i augusti och 24 300 i september.

Den sista september hade totalt 73 000 personer sökt asyl i Sverige, varav 14 000 var ensamkommande flyktingbarn och unga.

Migrationsverket ber nu kommuner och myndigheter om hjälp att hitta lokaler till nödboenden. Gamla kontorslokaler, militäranläggningar eller skolor, kan tillfälligt göras om till sovsalar för nyanlända.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer