Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att Ulf Kristersson fått ta en hel del kritik så har han klarat de första månader bättre än sina företrädare, Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt. Foto: Christine Olsson/TT

”Kristersson har klarat sig bättre än både Reinfeldt och Löfven”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Varken budgetfiasko eller ministrar som tvingats avgå. Trots kritiken om svikna vallöften har Ulf Kristersson (M) klarat sin första höst som statsminister bättre än både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Som väntat beslutade riksdagen i eftermiddags att godkänna regeringens budgetproposition. För första gången på länge har budgetbehandlingen och själva omröstningen i riksdagen varit helt befriad från dramatik. Orsaken är den majoritet regeringen har i riksdagen.

Det är en tydlig skillnad jämfört med de senaste åren då det ofta har rått oklarhet om stödet i riksdagen för regeringens budgetpolitik. Budgetar har också vid flera tillfällen röstats ner, helt eller delvis.

I och med att Ulf Kristersson nu får igenom sin första budget kan man också dra slutsatsen att Kristersson faktiskt klarat de första månaderna som statsminister bättre än vad både Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) gjorde när de utnämndes.

Detta trots högljudd kritik från oppositionen mot Kristersson och regeringen för att ha brutit vallöften om exempelvis elprisstöd och drivmedelspriser.

Inga avgångar

Valet 2006 vann den dåvarande alliansen regeringsmakten, men Fredrik Reinfeldt hade knappt hunnit bli statsminister på hösten innan han drabbades av stora problem med flera av sina nyutnämnda ministrar.

Flera av ministrarna anklagades för att ha använt svart arbetskraft och struntat i att betala TV-licensen. Efter hård kritik tvingades två statsråd att avgå. Ett svårt bakslag för en ny statsminister.

Också Stefan Löfven fick en tuff höst efter regeringsskiftet 2014. Han saknade majoritet i riksdagen för sin budget, som röstades ner av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, bara några månader efter valet.

Budgetkrisen var ett faktum, och en regeringskris ryckte allt närmare. Löfven hotade med att utlysa nyval, men lyckades till slut göra upp med de borgerliga partierna för att kunna sitta kvar. Den här uppgörelsen, Decemberöverenskommelsen, blev dock inte långvarig. Utan ett stabilt stöd i riksdagen drabbades Löfven av flera nederlag i riksdagen under sina år som statsminister.

Jämfört med dessa stormiga höstar för både Reinfeldt och Löfven har det alltså gått bättre för Kristersson under den första tiden vid makten. Även om han kritiseras för svikna vallöften har han klarat sig undan både ministeravgångar och budgetkris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.