Ulf Kristersson har tidigare sagt att han planerar resa till Ankara ”så fort som möjligt”. Foto: AFP/TT

Kristersson har talat med Erdogan i telefon: ”Konstruktivt”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) har talat med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i telefon om den svenska Natoansökan och beskriver samtalet som ”konstruktivt”.

”Jag ser fram emot att besöka Ankara”, skriver statsministern i ett Twitter-inlägg.

”Min regeringen ska fullfölja det trilaterala avtalet mellan Turkiet, Finland och Sverige för att ansluta till Nato”, skriver han vidare.

Ulf Kristersson har tidigare sagt att han är beredd att resa till Turkiets huvudstad Ankara ”så fort som möjligt” för att ro Sveriges medlemskap i Nato i hamn.

Erdogan: ”Ett nöje”

President Erdogan svarade ”det ska bli ett nöje att välkomna Kristersson i Ankara” och att Turkiet ”är redo att främja de bilaterala relationerna med den svenska regeringen på alla områden”.

Turkiet är den enda Natomedlemmen som öppet vädrat invändningar mot ett svenskt-finskt inträde i försvarsalliansen och har ännu inte ratificerat ländernas anslutningsprotokoll. Utöver Turkiets återstår Ungerns godkännande.

Även Stoltenberg till Turkiet

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa på onsdagen i en intervju med det tyska mediebolaget Deutsche Welle att han planerar att resa till Turkiet i närtid, för att diskutera Sveriges och Finlands Natomedlemskap med landets ledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.