Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) i Agendas partiledardebatt Foto: SVT

Kristersson: Oklart vad regeringen tycker i migrationsfrågan

Publicerad

Stefan Löfven (S) sa häromdagen att Sverige ska minska flyktingmottagandet, men i söndagens Agenda vill han inte ge ett tydligt besked eller nämna några siffror. Något som får Jimmie Åkesson (SD) att reagera.
– Slå näven i bordet nu och säg ja eller nej.

Moderaternas Ulf Kristersson riktar direkt kritik mot Löfvens regering för att de påstår att de vill minska migrationen men, som han säger, gör precis tvärtom.

– Det är oklart vad regeringen tycker, men inte oklart vad de gör. De har systematiskt under det senaste året vid varje tillfälle ökat invandringen. Vi vill minska invandringen för vi har sådana integrationsproblem att vi inte kan ta emot så många, säger Ulf Kristersson.

Löfven: ”Sverige ska göra sin del”

Statsministern menar att det är en global fråga och något för EU att lösa tillsammans först och främst.

– EU måste ta ett gemensamt ansvar. När EU-reglerna finns på plats så ska Sverige göra sin del. Vi ska stå upp för asylrätten. Får man ja ska man få stanna och då måste vi integrera folk mycket bättre, säger Löfven.

Vill inte nämna någon specifik siffra

På frågan om han har backat om att ta emot färre flyktingar säger Stefan Löfven att han inte vill nämna något specifikt tal, men om Sverige ska göra sin del efter storlek i ett EU-samarbete så blir det mindre. Han syftar specifikt på invandringstoppen år 2015.

– Vi ska hålla kvar vid en hållbar migrationspolitik. Vi ska inte tillbaks till 2015 för det var inte hållbart, säger han.

– Min poäng är att vi inte är hållbara i dag, kontrar Ulf Kristersson.

Åkesson: ”Slå näven i bordet nu”

Jimmie Åkesson tycker inte heller att migrationspolitiken är hållbar som den är nu. Han är helt emot att EU ska bestämma över Sverige i frågan.

– Varför ska Tyskland och Frankrike bestämma vilka som ska bo i Sverige? Det är helt orealistiskt, speciellt när Sverige har tagit ett sånt gigantiskt ansvar, säger Jimmie Åkesson.

Han frågar sig hur Sverige ska ta hand om de 20 000 nya flyktingarna per år som finns i prognoserna de kommande fyra åren.

– Var ska de människorna bo och vilka sjukhus ska de åka till när de blir sjuka? Vilka skolor och äldreboenden? Ni käbblar internt. Det ena regeringspartiet säger att ni ska ha mindre och det andra att ni ska ha mer. Slå näven i bordet och säg hur ni ska ha det nu.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Näven i bordet nu, hur ska ni ha det?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer