Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta skulle han egentligen säga. Hör statsminister Ulf Kristerssons kommentarer efter felsägningen som har fått ordentlig spridning det senaste dygnet. Foto: SVT

Kristersson om felciteringen som sprids: ”Det här är desinformation”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristerssons (M) felsägning på en afterwork i Göteborg har rört upp känslor och fått Utrikesdepartementet att uppmana personer att inte bidra till fortsatt spridning av ”en felaktig översättning”.

– Det här är desinformation, säger Kristersson till SVT, om den bild som nu sprids av att han var på väg att säga ”folkmord”.

Det var under en afterwork i Göteborg, med öppen frågestund om kriget mellan Israel och terroriststämplade Hamas, som Ulf Kristersson inledde en mening med att säga ”Israel har rätt till folk”, innan han rättade sig och sa ”rätt till försvar”. Felsägningen fick ändå publiken att reagera, och en person att fråga om statsministern menade att Israel har ”rätt till folkmord”.

Händelsen fångades på film och kort därpå började klipp med en felaktig översättning att spridas, bland annat av arabiskspråkiga kanaler och konton.

”Försökte säga det som jag har sagt”

UD har gått ut med en uppmaning om att inte bidra till spridningen. Kristersson möter på fredagen SVT:s reportrar vid representationsbostaden Harpsund där han befinner sig.

– Jag försökte säga det som jag har sagt många gånger sen det här kriget bröt ut, att EU och Sverige fördömer Hamas, att det är en terrororganisation. EU och Sverige står bakom Israels rätt till att inom folkrätten försvara sig själv, säger Kristersson.

SVT: Men det här att du korrigerar dig själv. Du börjar säga ”folk” och så ändrar du dig. Vad var det som du var på väg att säga?

– Att inom folkrätten försvara sig själv. Det skulle jag säga.

Bohlin (M) går ut till försvar

Även civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) har i ett inlägg på X kommenterat det klipp som just nu cirkulerar. Han skriver att bland annat aktörer involverade i desinformationskampanjen relaterad till socialtjänsten i Sverige är delaktiga i spridningen. Något också Kristersson konstaterar.

I Sveriges Radio Ekot kritiserar Bohlin även ett inlägg som Amnesty Sverige har publicerat på Instagram, där de skriver ”Nej Ulf, Israel har inte 'rätt till folkm...'”.

Organisationen har publicerat ett förtydligande där de skriver att ”vårt syfte var inte att antyda att Ulf Kristersson avsiktligt menade att Israel har rätt till folkmord”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.