Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristersson lovar åtgärder efter dödsskjutningen: ”Det är en ofattbar grymhet, en omänsklighet”. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kristersson om kritiken mot politikerna: ”Ska göra allt som krävs”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) var på plats vid minnesstunden i Skärholmen efter dödsskjutningen. Förutom sorg har många Skärholmsbor uttryckt ilska och kritik mot politiker under torsdagen.

– Det är en hänsynslöshet som knappt går att beskriva. Det är en ofattbar grymhet, säger Kristersson, som också lovar att göra ”allt som krävs för att stoppa mördarna”.

Under torsdagskvällen hölls en minnesstund i Skärholmen för 39-årige Mikael som på onsdagen sköts ihjäl framför sin 12-årige son.

– Helt fasansfullt, obeskrivligt. Det är nästan obeskrivbart att sådant kan hända överhuvudtaget. Och nu har det hänt igen och ännu en gräns har passerats, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

Många boende i området känner sorg och förtvivlan efter dödsskjutningen – men under dagen har också en ilska mot politikerna växt fram.

Andersson (S) konfronterades

På torsdagskvällen konfronterades Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson som var på plats i Skärholmen av anhöriga till Mikael, framför flera mediers kameror. Hans syster anklagade då S-ledaren för att enbart bry sig om kamerorna.

Även justitieminister Gunnar Strömmer (M) ifrågasattes av boende när han tillsammans socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) var på plats i närheten av mordplatsen. Bland annat anklagades ministrarna för att bara ha kommit dit för att fiska röster, rapporterar Dagens Nyheter.

– Ilskan förstår jag fullt ut, det finns ingen annan mänsklig reaktion än den. Men jag vill också säga att jag kom hit för att visa min respekt och prata med anhöriga, men också för att berätta vad vi nu gör, säger Kristersson.

”Jag är beslutsam”

Han lyfter bland annat fram lagändringar som gett polisen nya verktyg, bland annat lagen om visitationszoner.

– Jag är beslutsam, det här kommer att gå att lösa men vi får inte tveka nu. Nu ska vi göra allt det som krävs för att stoppa de här mördarna som förstör livet för så många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

Mer i ämnet