Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kristersson om Ungerns vändning: Lovat att inte sinka Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ungern har meddelat att Finlands Natoansökan kommer att hanteras separat från Sveriges. Ulf Kristersson (M) har under kvällen pratat med Viktor Orbán om varför Ungern dröjer.

– Han har beskrivit för mig, inte ordagrant, men att de inte tänker försinka något lands Natoanslutning, säger Ulf Kristersson.

Finland har signalerat att man snart hoppas att Natoansökan kan gå igenom. Detta efter att både Turkiet och Ungern meddelat att Finland kan godkännas inom kort. För Sveriges del ser det inte lika ljust ut.

Godkännandet dröjer både i Turkiet och Ungern, men den svenska regeringen har uttryckt en förhoppning om att allt ska kunna bli klart i sommar.

Sverige och Nato

Kristersson har pratat med Orbán

Under torsdagen har statsminister Ulf Kristersson pratat med sin ungerska motsvarighet Viktor Orbán som sagt att Ungern inte tänker sätta stopp för Natoprocessen.

– Nu var Finland helt färdiga för ratificering och då fattar Ungern det finska beslutet. De har inga andra ambitioner än att göra samma sak med Sverige och de tänker inte försinka den svenska Natoratificeringen, säger Kristersson.

Spricka i Fidesz

Den ungerska tidningen HVG rapporterar om att det finns en spricka inom regeringspartiet Fidesz. De är oense kring när en omröstning om Sveriges ratificering kan äga rum. Samtidigt säger en talesperson för regeringen att han inte tror att saken kommer att dra ut på tiden.

Parlamentsledamoten Balász Orbán twittrade på torsdagskvällen att han vill hjälpa Ulf Kristersson att förstå vad de ungerska politikernas problem är.

Han listar tre tillfällen då Ulf Kristersson, M-politikern Jessika Roswall och Liberalernas Johan Pehrson uttalat sig kritisk mot den sittande regeringen i Ungern under 2021 och 2022.

”God morgon, Stockholm”, avslutar Orbán sitt meddelande.

Hör Ulf Kristersson om samtalen med Ungern i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet