Ulf Kristersson (M) vill se en ny krislagstiftning Foto: Janerik Henriksson/TT

Kristersson vill se ny krislag

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddslagen räcker inte, menar Ulf Kristersson (M).

Nu vill Moderaterna inrätta en ny lagstiftning som gör att regeringen får mer befogenheter i kristider, uppger Kristersson i Ekots lördagsintervju.

Ulf Kristersson menar att där många andra länder har krislagstiftningar så brister Sverige, som har sådan lagstiftning för krig men inte för civila kriser.

Ett antal statliga utredningar har konstaterat samma sak, det saknas reglering av regeringens befogenheter i kriser som inte är krig. Moderaternas förslag om en krislag kom efter diskussioner om att ändra i smittskyddslagen för att stoppa spridningen av coronaviruset, ett förslag som Moderaterna var kritiska mot men som partiet till slut valde att stödja.

Enligt Kristersson finns det flera möjliga scenarion där den föreslagna krislagen kan komma att bli aktuell i framtiden.

– Terrorattentat, och det kan ju hända väldigt många saker som ni nästan har tänkt bort sedan kalla krigets dagar, säger Ulf Kristersson i Ekot.

Kristersson säger vidare i programmet att det inte går att utesluta att det kan komma situationer där beslut måste tas inom några timmar och inte kan vänta på de dygn som det tar för Riksdagen att fatta beslut, och menar att en ny lag skulle kunna tillämpas i sådana situationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.