Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pengarna som kommer in i det här bolaget är så kallade flaskhalsintäkter”

Kristina Lagerström: ”En norsk vinstmaskin när det är kaos i Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska elexporten till Tyskland har blivit en kassako för det norskägda bolaget Baltic Cable, avslöjar SVT i dag.

– Pengarna som kommer in i det här bolaget är så kallade flaskhalsintäkter, som de som transporterar ström mellan olika elområden får. De här har växt jättemycket på grund av det här kaoset på elmarknaden, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström som varit med och granskat upplägget.

Hittills i år har det norska bolaget dragit in tre miljarder kronor i så kallade flaskhalsintäkter, betydligt mer än tidigare år. Flaskhalsintäkter, även kallat kapacitetsavgifter, uppstår när det är prisskillnader mellan olika elområden i Sverige eller mot andra länder.

– Elmarknaden fungerar så att när man transporterar el mellan olika elområden, och det är olika priser, så går mellanskillnaden till den som äger kabeln, säger Kristina Lagerström.

Eftersom ett privat bolag äger kabeln så blir det direkta intäkter, och inte pengar som går tillbaka till de svenska elkunderna, förklarar Kristina Lagerström vidare.

Hör mer om SVT:s granskning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.