Foto: TT

Kritik från V och SD

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet är kritiskt mot energiuppgörelsen och menar att regeringen lagt sig platt för Moderaterna.

Partiledare Jonas Sjöstedt menar att planerna på att ta bort effektskatten kan ge problem för regeringen i budgetförhandlingarna med V:

– Vill de göra något på det området får de vackert komma och förhandla med oss. Vi kräver bra betalt för det.

Nya energiöverenskommelsen

Stefan Löfven (S) viftar bort Jonas Sjöstedts kritik om att regeringen har lagt sig platt för Moderaterna.

– Det är helt fel. Det är fem partier som har tagit ett gemensamt ansvar. Det är fråga om att ge och ta, som i alla förhandlingar, säger Stefan Löfven.

Sverigedemokraterna lämnade tidigt diskussionerna om en blocköverskridande energiöverenskommelse. Partiets energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson är kritisk till uppgörelsen och varnar för att Sverige kommer att skapa ett energisystem som är väderberoende.

– Det här är en kompromisslösning som blir grundad på att Miljöpartiet får diktera villkoren. Med väderberoende kraftslag får vi problem med kraftbalansen och leveranssäkerheten är det absolut viktigaste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya energiöverenskommelsen

Mer i ämnet