Foto: SVT

Silberstein: ”En stor seger för Löfven”

Uppdaterad
Publicerad

Energiminister Ibrahim Baylan har fått till en överenskommelse med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om energipolitiken. En seger för honom och Löfven att de över huvud taget kommit överens, säger SVT:s politikexpert Margit Silberstein.

– Det är en seger för regeringen, Ibrahim Baylan och Stefan Löfven att det över huvud taget blir en överenskommelse mellan parter som står väldigt långt från varandra. Det har varit en väldig press från kärnkraftsindustrin och Svenskt Näringsliv, de vill ha nya spelregler som varar lång tid framöver, säger SVT:s inrikespolitiska expert Margit Silberstein.

Liberalerna hoppade av på grund av allt för stora subventioner av sol, vind och vatten på bekostnad av kärnkraften, och i dag meddelar de att det kommer att satsas på förnybara energikällor. Att Liberalerna hoppat av har splittrat Alliansen, säger Margit Silberstein.

Nya energiöverenskommelsen

– Det är ju inte något som Stefan Löfven gråter några tårar över, säger hon.

Centerpartiet står närmare regeringen än de andra, men har av politiska skäl inte kunnat komma överens med regeringen utan något av de andra partierna. Miljöpartiet har fått ge med sig om effektskatten, men fått tillbaka när det gäller förnyelsebara energikällor, säger Silberstein. En tydlig vinnare finns i och med överenskommelsen: Statsministern.

– Energifrågorna var en av de första frågorna som Stefan Löfven tog upp som ny statsminister, så det här har varit en mycket stor fråga för honom. Har han rott det här i land är det en stor seger för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya energiöverenskommelsen

Mer i ämnet