Foto: TT

Näringslivet: Kommunernas enkla jobb snedvrider konkurrens

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har lovat 30.000 enkla jobb till dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Många kommuner försöker samma sak. Men näringslivet varnar för att kommunernas enkla jobb kommer snedvrida konkurrensen.

– Det är inte konkurrens på lika villkor när det offentliga är ute på marknaden och det är skattemedel som finansierar verksamheten, säger juristen Göran Grén på Svenskt näringsliv.

Det handlar om bland annat kommunala gym och konferensanläggningar. Men tvätterier har blivit en högaktuell fråga sedan Landskrona kommun börjat bygga en stor egen tvättanläggning som ska kunna ge upp till 50 jobb.

– Huvudsyftet är inte att starta världens bästa tvätteri, utan att skapa enkla jobb i Landskrona, säger landskronas kommunalråd Torkild Strandberg (L).

”Vi ska tvätta vår egen tvätt”

Fler kommuner är intresserade, bland annat utreder Malmö och Kalmar om ett kommunalt tvätteri är ett bra sätt att skapa enkla jobb för dem som står långt från arbetsmarknaden. Men näringslivet tycker utvecklingen är oroväckande.

– Risken är att det inte stannar vid den egna tvätten, utan snart är man ute och tar andras byk också, säger juristen Göran Grén på Svenskt näringsliv.

– Vi ska inte konkurrera med det privata näringslivet. Vi ska tvätta vår egen tvätt. Punkt, säger Torkild Strandberg (L).

Partikamrater ville stoppa

Hans partikamrater i Malmö försökte nyligen förgäves stoppa staden från att beställa en utredning om ett kommunalt Malmötvätteri. De kallade förslaget 70-talssocialism. Men för Strandberg (L) handlar det om att de enkla jobben ska hamna i hans egen kommun och inte där företaget ligger som skulle vinna en upphandling.

– Om vi upphandlar detta blir det få jobb som troligtvis hamnar i Halmstad eller Köpenhamn utan någon effekt på arbetsmarknaden i landskrona, säger han.

Lägre kostnad

Tvätteribranschen har reagerat negativt på Landskronas tvätteribygge. Eftersom lokalen som nu byggs om till tvätteri redan ägs av kommunen blir kostnaden för projektet lägre än om ett privat företag hade startat från noll.

– Man startar inte på affärsmässig grund, resultatet är att man inte konkurrerar på lika villkor och detta blir ineffektivt för skattebetalarna, säger förbundsdirektören Daniel Kärrholt på Tvätteriförbundet.

I april är det driftstart planerad för Landskronas tvätteri. Malmö kommun har beställt en extern utredning om ett kommunalt tvätteri och i Kalmar har servicenämnden beslutat att gå vidare med planer på tvätteri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.