-Vi ökar den militära närvaron för att säkerhetsläget har förändrats, men vi ökar biståndet med 60 procent. Vi stöder en rättsstatsuppbyggnad i Afghanistan och vi försöker hjälpa landets egna regering att ta ett ökat ansvar för säkerheten i landet. Vi har öppnat en ambassad för politisk och diplomatisk närvaro och det är den här helheten som är det viktiga för att hjälpa landet till en bättre framtid, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M).
I dagsläget är det bara vänsterpartiet som officiellt sett inte stöder Sveriges militära insatser i den FN-ledda ISAF-styrkan i Afghanistan. Men inom partierna pågår det just nu diskussioner om den svenska insatsen är riktig och enligt vad Rapport erfar kommer frågan om ett eventuellt tillbakadragande av trupperna att väckas om några veckor.
-Det beslut som vi tog för några år sedan hade inte de förutsättningar som finns idag, utan det var helt andra förutsättningar. Vi var med i Isaf och vi hade ett FN-mandat och vi var bortkopplade från Nato.
-I dag finns vi helt under Nato och FN-mandatet är väldigt otydligt och då har förutsättningarna förändrats radikalt från det att riksdagen sade ja för ett antal år sedan, menar riksdagsledamoten Peter Rådberg (MP).
Helle Klein, politisk chefredaktör på Aftonbladet anser att det varit för lite offentlig diskussion.
-Bara det att svenska soldater plötsligt är med mer i strider och att man har utökat mandatet för Isaf-styrkan, det har inte diskuterats offentligt utan det har skett till stor del bakom stängda dörrar, säger Klein.
Christina Olsson
FAKTA: Isaf-styrkan
Sverige bidrar med soldater till Isaf, International Security Assistance Force.
Isaf etablerades i slutet av 2001 och arbetar under ett mandat av FN:s säkerhetsråd och ett avtal mellan Isaf-styrkan och den afghanska regeringen.
Högkvarteret finns i Kabul.