Denna bild, publicerad på Svenskt Näringslivs Facebook-sida ”Skattefakta”, har väckt skarp kritik. Foto: SVT

Kritik mot LO:s och Svenskt Näringslivs nätkampanjer

Uppdaterad
Publicerad

Fyra månader in på valåret är kampanjarbetet och opinionsbildningen i full gång, inte minst på nätet. De senaste dagarna har såväl LO som Svenskt Näringsliv varit i blåsväder för påstått grovhuggna och osakliga politiska utspel på nätet.

En valfilm från LO väckte i dagarna kontrovers. I filmen diskuterar ett antal arbetare runt ett fikabord hur en regering med Moderaterna och Sverigedemokraterna skulle leda till 30-procentigt sänkta löner för undersköterskor.

Därtill hävdas att en dylik regering skulle innebära ett slut på fasta anställningar och att ingen får bli sjuk, skaffa barn eller åldras.

”Ett uppenbart fabrikat”

– Tonen är inte det jag finner mest irriterande, jag har inga problem med att LO pangar på för allt vad tygen håller mot borgerlig politik, säger Johan Ingerö, välfärdsansvarig på tankesmedjan Timbro, i SVT:s Morgonstudion.

– Problemet med den här filmen är att man helt hittar på vad som är borgerlig politik. Det är ingen som har något förslag om 30-procentiga lönesänkningar – hur skulle det ens gå till? Regeringen sätter inte undersköterskors löner, det är ett så uppenbart fabrikat.

Svenskt Näringsliv kritiseras

Även Svenskt Näringsliv har mött liknande kritik. Den 20 januari lades en bild upp på Facebooksidan ”Skattefakta” som drivs av Svenskt Näringsliv.

På bilden sörjer en mor och två barn den bortgångne fadern vid en gravsten. En bild på en leende finansminister Magdalena Andersson (S) har klistrats på, med pratbubblan ”Jo, men han hade pengar”.

Bilden, som kritiserade ett förslag om arvsskatt som sedan dess lagts ned, har nu tagits bort efter kritiken.

”Luckrar upp opinionslandskapet”

– Jag tycker att problemet framför allt är att man inte ser att det är Svenskt Näringsliv. Oavsett vem som är avsändare i en politisk kampanj är det viktigt att man vet, säger Anna Herdy, chefredaktör för den socialistiska tidningen Flamman, i Morgonstudion.

– Politisk retorik måste kunna få vara hård och saklig, men det är skrämmande och luckrar upp opinionslandskapet är när man inte vet att en av landets största opinionsbildare ligger bakom detta.

Moderaterna till motangrepp

Partisekreterare Gunnar Strömmer (M) skriver på Moderaternas Facebooksida att han tycker att LO:s film skadar den svenska valrörelsen.

”Det är klart att syftet är att skrämmas och sprida en nidbild av oss”, skriver han också i inlägget, som publicerades under tisdagsförmiddagen.

Foto: Faksimil

”Vi tänker fortsätta berätta om våra medlemmars oro, några arga moderater till trots”, skriver också LO på sin Facebooksida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer