Foto: Bertil Ericson/TT

Kritik mot ökning av naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Naturreservaten blir allt fler. Men alla gillar inte utvecklingen:
– Om vi ska klara klimatutmaningen måste vi använda skogen mer, inte mindre, säger Sven Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna.

I fjol fördubblades antalet nya naturreservat jämfört med året innan. Sammantaget växte den skyddade arealen med 35 000 hektar i hela landet. I Västernorrland ökade arealen med drygt 1 600 hektar.

”Behöver använda naturen mer”

Men Sven Erik Hammar på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) anser inte att fler reservat behövs, tvärtom.

– Vi behöver använda naturen mer för att ställa om till en bioekonomi. Och då kan vi inte fortsätta att ta bort (skogs)produktion på det sätt som har skett, säger han till TT.

”Otroligt viktigt”

Miljöminister Karolina Skog (S) menar att det ena inte behöver utesluta det andra:

– Regeringen är fast inställd på att vi ska producera mer biobränsle i Sverige och att skogen där är en värdefull resurs. Vi ser att vi kan ta ut mer ur skogen. Men samtidigt är det otroligt viktigt att vi också värnar den mest skyddsvärda naturen, inte minst skogen.

En bråkdel

Naturreservaten utgör bara en bråkdel av de ”våra mest värdefulla skogar”, påpekar Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket.

– Det handlar om pärlorna av gammal skog i Sverige, några få procent av den produktiva skogsmarksarealen. Det är skogar som behöver skyddas och som jag inte tror skulle komma ifråga för att huggas ned eller omvandlas till flis, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer