Målet har aldrig varit att bygga projekt endast för dem med lägst inkomster, säger bostadsminister Märta Stenevi (MP). Foto: SVT

Kritik mot statligt miljardstöd till hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad

Investeringsstödet beskrivs som den största bostadspolitiska satsningen på 20 år, och varje år betalas miljarder ut i stöd för att skapa fler billiga hyresrätter. Men nu kritiseras bidraget för att inte gynna de mest utsatta på bostadsmarknaden.

– Jag tycker det är förvånande att regeringen inte har gjort någon större analys kring hur investeringsstödet har fungerat, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna.

Målet med investeringsstödet var när det infördes 2016 att det skulle leda till fler hyresrätter med lägre hyra. Hittills har sammanlagt 12 miljarder betalats ut till projekt som uppfyller kraven om att bygga mindre hyreslägenheter i områden med bostadsbrist, med en maxhyra som inte får överstigas.

Beställde egen utvärdering

För att ta reda på vem som har flyttat in i de subventionerade lägenheterna så bad Fastighetsägarna analysfirman Evidens att undersöka detta i en rapport.

– Det finns inget tydligt mönster i att de som har en sämre ekonomi och ett större behov av en hyressubvention får ta del av den, säger Martin Lindvall.

Rapporten visar bland annat att lägenheterna i många fall går till personer som redan är etablerade på bostadsmarknaden, och som har en lång kötid. Enligt Martin Lindvall finns det anledning att ifrågasätta varför ett statligt stöd ska gynna slumpmässigt utvalda personer.

– Varför ska vissa få en stor hyressubvention när andra blir utan? säger han.

Men enligt bostadsminister Märta Stenevi (MP), så är det inte konstigt att det i rapporten inte går att slå fast att lägenheterna med sänkt hyra har gynnat de mest utsatta på bostadsmarknaden. 

- Målet med det här stödet har aldrig varit att bygga hela projekt endast för de med lägst inkomster, utan målet har varit att få ut fler bostäder med rimliga hyror, och det ser jag att vi har lyckats med, säger hon.

42 000 lägenheter med lägre hyra

Sedan införandet har 42 000 hyresrätter beviljats stöd, och månadshyran har för en mindre lägenhet blivit i snitt 2 000 kronor lägre än i annan nyproduktion.

– När det gäller de som har svårast att ta sig in på bostadsmarknaden, då är det andra verktyg vi ska arbeta med för att nå dem, säger Märta Stenevi.

Men varför har det inte gjorts någon omfattande utvärdering av investeringsstödets effekter hittills?

– En sån här stor satsning ska man såklart utvärdera, men för att få en heltäckande bild har vi har sagt att det får vänta lite till, säger Märta Stenevi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.